HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ombildning stoppas i Järfälla

Järfälla I går beslutade styrelsen i Järfällahus att inte gå vidare med ombildningen av Nedre Hammaren. De 200 lägenheterna förblir hyresrätter. Ett par röster anses vara felaktiga.

Enligt uppgifter ska två stycken fullmakter ha återtagits precis innan köpstämman för Nedre Hammaren. På stämman har sedan ombildningskonsulten ringt upp och fått återtagandena upphävda muntligen över telefon.

– Så får det alltså inte gå till. Vi fick ett utlåtande av kommunens jurist som närvarade vid köpstämman och tydligen är det ett par röster som är ogiltiga. Vad jag har förstått har han kollat av det med jurister inom SKL, så det var inga konstigheter. Vi var en enig styrelse som valde att inte gå vidare med affären, säger Järfällahus ordförande Johnny Lennström (M).

Läs ocksåJustitieministern om Sollentunasvindeln: ”Bara ytterligare ett exempel”Justitieminister Morgan Johansson

Inget överklagande av köpstämman har alltså tagits i beaktande? Många kommuner resonerar annorlunda och vill ombilda till varje pris?

– Vi hade satt ett slutdatum när bostadsrättsföreningen skulle vara klara för en affär. Jag vill ombilda, men jag vill att det ska ske på ett schysst sätt. Jag vet att jag kommer att få skit för det här, men är det tveksamheter ska man inte gå vidare, säger Johnny Lennström (M).

Kommunjuristen Frédéric Klinghoffer, som var med på köpstämman efter krav från Hyresgästföreningen, berättar att det finns tydliga krav på att fullmakter och återtaganden av fullmakter ska ske skriftligt, av ordningsskäl. Järfällahus beslut att inte sälja fastigheten till bostadsrättsföreningen går heller inte att överklaga.

Läs ocksåKonsulten hjälpte föreningen att ombilda med svindyrt utlandslån: ”Vi fick 1,2 miljoner i ockerränta”Ombildning pengar

– Det är lite synd om de som vill ombilda när Hyresgästföreningen kommer med en bunt återkallelser på själva köpstämman. Samtidigt finns det inget juridiskt fel att göra så, säger Frédéric Klinghoffer och avslutar.

– Även om det inte har påverkat mitt utlåtande så är ombildningskonsulten kanske lite väl positiv till en affär, samtidigt som Hyresgästföreningen kanske är lite väl pessimistisk. Det finns motstående intressen som kanske gör de boende ännu mer förvirrade. Jag har fått ta emot mängder med telefonsamtal.

Hans Holmberg, som bor i området och är aktiv i den lokala Hyresgästföreningen var förstås lättad.

Läs ocksåMisstänkta miljonsvindeln i Sollentuna – nästan 10,6 miljoner krävs tillbaka av tidigare ledamotSollentuna Malmvägen

– Det är klart att det här känns bra. Vi har ingenting emot olika boendeformer, det som har varit jobbigt har varit att allmännyttan blir mindre och mindre, vi vill ha ett starkt kommunalt bostadsbolag. Nu kan vi äntligen ägna oss åt andra viktiga frågor här i Järfälla.

På samma styrelsemöte beslutade Järfällahus styrelse att godkänna försäljningen av de 125 hyresradhusen i Östra Polhem. En affär som kommunfullmäktige väntas klubba igenom den 16 december 2013. Köpeskillingen, som sattes så sent som i augusti, är sekretessbelagd. Men enligt uppgifter till Hem & Hyra ska den ligga runt 160 miljoner kronor.

Läs också Ombildningsdebatt i Göteborg: får inte bli som Stockholm Fler krav på skärpningar efter Hem & Hyras granskning: ”Uppenbara hål i lagstiftningen”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.