Annons

Omstart för Stockholmarnas nya hyressystem

Stockholm Hur hög ska hyran vara i innerstaden. Det är ett av diskussionsämnena när parterna nu återupptagit samtalen. Möt Hyresgästföreningens huvudmotståndare Billy McCormac.

En rejäl konflikt mellan Hyresgästföreningen region Stockholm och Fastighetsägarna Stockholm gjorde att arbetet med stockholmarnas nya hyressystem, Stockholmsmodellen, tvärdog.  Därefter öppnade Fastighetsägarna Stockholm dörren för att återuppta samtalen.

Nu bekräftar Billy McCormac, vd Fastighetsägarna Stockholm, att parterna har återupptagit diskussionerna som har som mål att få fram en ny modell för att sätta hyrorna i Stockholm stad.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Vi är ständigt i kontakt med Hyresgästföreningen i olika frågor – inte minst om hur vi sätter hyror i Stockholm, säger Billy McCormac.

Hur går det?

– Framåt, men vi har inte kommit fram till något konkret ännu, säger Billy McCormac.

Läs ocksåEfter fem års arbete: Stockholms nya hyresmodell skrotas

Han säger att fokus inte är på att ställa krav på motparten.

– Vi har vänt på det och diskuterar mer vad vi är beredda att ge motparten, hur långt vi är beredda att gå. Det är en bra ton i samtalen, säger han.  

Vem är då mannen Billy McCormac, som är Hyresgästföreningens motpart i diskussionerna om ett nytt sätt att sätta hyrorna i staden?

Annons
Läs också95 000 hyresgäster riskerar retroaktiv hyreshöjning

Hem & Hyra träffade honom för en pratstund i Fastighetsägarnas lokaler på Kungsholmen.

Väggarna i rummet är fyllda av fotografier och oljemålningar på män i slips och kostym. De blickar ner mot mannen i grön armeinspirerad jacka och svarta sneakers som sitter vid det långa träbordet.

– Vi borde göra om här så det blir mer modernt, säger Billy McCormac, chef över Hyresgästföreningens tuffaste motpart i Stockholm, som vill höja hyran mer i attraktiva lägen.

När Billy McCormac kom till Sverige 2005, arbetade han som hantverkare och inredde restauranger. Vägen till nuvarande chefsjobbet gick via en annons på PR-byrån JKL där en engelskspråkig konsult söktes. Sedan har det rullat på med jobb på Prime och Timbro.

– Jag slutade som hantverkare när jag sågade av mig tummarna, säger han och visar upp stumparna.

Men steget från hantverkare till konsult och chef var inte så stort. Pappan, militär, senare kärnfysiker och redaktör för en miljötidning, drillade sönerna på gården utanför San Francisco där Billy växte upp.

– Vi gick upp klockan fem varje dag och hjälpte till innan skolan. Han rustade oss för livet.

Annons

Billy betonar även kvinnornas betydelse för hans karriär. Alltifrån den politiskt aktiva mamman och mormorn som kampanjade för republikanerna till Maria Rankka, hans chef på Timbro, i dag vd för Stockholms handelskammare.

– Hon var tuff och lärde mig mycket. Utan henne hade jag inte suttit här i dag.
En annan förebild är prins Daniel, som Billy var rådgivare åt under en period.

– Hos honom finns ingen tillstymmelse till prestige, hela han går ut på att hjälpa andra människor.
Vissa beskriver Billy med ord som pophöger och kompromissvillig.

– Jag skulle även säga att jag är nyfiken och motsägelsefull. Världen är inte så svart eller vit som den ibland framställs. Det finns många bra saker som man kan ta till sig. Jag tycker till exempel empatin hos vänstern är tilldragande.

Fakta: Billy McCormac

Ålder: 44 år.Bor: Södermalm, bostadsrätt. Yrke: Vd, Fastighetsägarna Stockholm.Familj: Två döttrar.Övrigt: Är republikan, tränar Mixed Martial Arts, MMA, surfar, klättrar, gillar långa podcasts.

Läs också 95 000 hyresgäster krävs på 3,5 procent i hyreshöjning Hyrorna höjs för 105 000 stockholmare Första steget mot Stockholmshyror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.