HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Onödig oro för brand och inbrott

Nyheter Många är rädda att deras hem ska brinna upp, eller att tjuvar ska komma på besök, när de själva är bortresta. Men sett till brottsstatistik och försäkringsanmälningar är oron ofta helt obefogad.
Risken att det ska börja brinna hemma är inte stor. Ändå oroar vi oss för att olyckan ska drabba oss.

Sitter du på jobbet och oroar dig för att det ska börja brinna hemma? Du är inte ensam, var tionde kollega tänker liknande tankar. Ännu värre ängslan finns bland semesterfirare, i synnerhet sommartid. Där oroar sig varannan person att bohaget ska brinna upp eller att tjuvar ska ta tillfället i akt medan de är hemifrån.

Sett till brottsstatistik och anmälningar till försäkringsbolag oroar vi oss dock oftast helt i onödan, och för fel saker. Det är exempelvis fyra gånger så vanligt att drabbas av vattenskada än av brand. Och när det kommer till semesterfirare är det faktiskt större risk att det händer något på själva resan än att det uppstår skador hemma i bostaden.

Läs ocksåBara två av hundra lägenhetsinbrott klaras upp

Statistiken är framtagen av Novus på uppdrag av försäkringsbolaget Trygg-Hansa. Undersökningen visar också att det heller inte är på sommarsemestern vi borde oroa oss som mest. I alla fall inte när det gäller inbrott.

– Vi kan se en period när inbrotten ökar och det är oktober-december. Inbrotten ökar också något under sportlovet, säger Håkan Franzén, försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

En annan sak att lägga på minnet, som också framkommer av undersökningen, är att fyra av tio inte har den minsta koll på värdet av hemmets lösöre. Och inte ens hälften har dokumenterat sina värdesaker så att de vid ett eventuellt inbrott kan visa upp förteckning och bilder för försäkringsbolaget.

Läs ocksåInbrottstjuven är mer aktiv igen
Fakta: Hemförsäkringens sju i topp
  1. Drulle
  2. Reseskada-olycksfall
  3. Stöld
  4. Vattenskada
  5. Maskinskada*
  6. Cykelstöld
  7. Brand, naturolycka

*här ingår sådant som skada av hushållsmaskiner och förstörda livsmedel i kyl och frys.

Källa: Trygg-Hansa

Läs också Utrikesfödda saknar ofta hemförsäkring Hyresgäst orsakade brand - åtalas Stor minskning av antalet inbrott i landet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.