HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Bara två av hundra lägenhetsinbrott klaras upp

Nyheter I fjol anmäldes 8 000 lägenhetsinbrott i landet. Endast 171 tjuvar åkte fast. "Bedrövligt", säger polisen Kjell Lindgren. Se hur många inbrott som klarade upp i din region.
Lägenhetsinbrotten ökar kraftigt, medan villainbrotten minskar marginellt.

Som Hem & Hyra skrev i förra veckan ökade antalet inbrott i lägenheter i nästan hälften av landets kommuner i fjol, medan antalet inbrott i villor och radhus minskade.

Det är också ännu mindre chans att tjuven åker fast vid lägenhetsinbrott än vid villainbrott, visar statistik från Brottsförebyggande rådet.

Läs ocksåAntalet lägenhetsinbrott ökar

Bara 2,1 procent av lägenhetsinbrotten klarades upp i fjol. Motsvarande siffra för villainbrott var 4,3 procent. Uppklarningsprocenten har sjunkit för alla bostadsinbrott de senaste åren.

– Min bild är att de som gör inbrott har blivit duktigare på att inte lämna identifierbara spår. Förut kunde de ofta lämna ett fingeravtryck eller dna. De snackade mer och vi hittade mer stöldgods som gick att spåra. Nu använder man handskar och drar på sockor för att inte lämna skoavtryck. Ofta har vi ingenting att gå på, säger Kjell Lindgren, talesperson för polisen i region Stockholm.

Varför är det sämre uppklaring i lägenhet än i villa?

Annons
Läs ocksåGrannarna jobbar mot brott

– I villor är det numera många som har larm och övervakningskamera och det är vanligare med grannsamverkan. Därför finns det oftare vittnen eller kamerabilder, eller så ringer en granne under pågående inbrott. Tyvärr har vi inte samma sociala kontroll i lägenhetshus. Det kan vara en förklaring.

Om bara 2,1 procent klaras upp – är det riskfritt att göra inbrott i lägenhet?

– Det skulle jag inte säga. Om den som har gjort inbrottet misstänks för grövre brott eller mer klockrena fall ska vi inte utreda alla misstänkta brott om de inte påverkar straffvärdet. Vi hittar alltså fler personer, med de kanske blir åtalade för annat och syns inte i uppklaringsprocenten. Men det är ju ingen tröst för den som blivit utsatt för inbrottet, säger Kjell Lindgren.

Läs ocksåSå stoppar du inbrottstjuven

Polisen har på senare år satsat på att åka ut och göra brottsplatsundersökningar vid alla inbrott. Man har också börjat samarbeta över landet för att komma åt kringresade ”stöldligor”. Kjell Lindgren säger att det har varit framgångsrika satsningar. Att resultatet ändå är så dåligt beklagar han.

– Det är bedrövligt! Inbrott drabbar många enskilda, både ekonomiskt och traumatiskt. Det är många som tycker det är jättejobbigt att bo kvar efter ett inbrott.

Annons

Brås statistik visar att polisen i region Stockholm hade minst andel lösta lägenhetsinbrott i fjol. Överlägset bäst klarade man sig i region Nord, men i flera av regionerna är antalet uppklarade inbrott så litet ett enstaka åtal gör stor skillnad för uppklaringsprocenten.

Region Handlagda lägenhetsinbrott 2016 Personuppklarade* Uppklaringsprocent
Stockholm 3 505 52 1,5
Syd 1 515 27 1,8
Öst 499 9 1,8
Väst 1 430 38 2,7
Mitt 355 11 3,1
Bergslagen 406 15 3,7
Nord 273 19 7,0
Hela landet 7 983 171 2,1

*Personuppklaring innebär att en misstänkt person har bundits vid brottet genom att åtal har väckts, strafföreläggande har utfärdats eller åtalsunderlåtelse har meddelats.

Källa: Brå.

Läs också Ny rapport: åtta av tio inbrott i lägenheter med trädörr "Spårlöst inbrott" direkt efter flytten – Niklas utan ersättning för sina vapen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.