HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Ordnade visning av hyreslägenheten – nu vräks Uddevallabon

Uddevalla Han ordnade visning och lät därefter en kvinna med barn flytta in i lägenheten. Mannen hävdar att både han och hans mamma också bodde i tvårummaren i Uddevalla. Men hyresnämnden tror honom inte och nu blir han av med sitt kontrakt.
Foto: Karin Gistedt
Uddevallabon ordnade visning av sin hyreslägenhet. Det fick grannarna att ana oråd. Nu förlorar mannen sitt kontrakt.

Grannarna på Skogslyckan i Uddevalla fattade misstankar när det tycktes vara visning av hyreslägenheten i deras trapphus. En rad av besökare kom för att titta på lägenheten. Strax därpå flyttade en yngre kvinna med barn in i lägenheten medan mannen som hade kontraktet aldrig sågs till. Grannarna tog kontakt med hyresvärden Uddevallahem som började forska i hur det låg till.

– Vi har så många som står i kö för lägenheter, och att hyra ut olovlig i andra hand är ett sätt att sko sig på andra människors olycka, säger Thomas Aebeloe, vd för Uddevallahem. Den här typen av verksamhet drabbar ju de mest utsatta.

Läs ocksåOlagliga hyreskontrakt i Uddevalla är kartlagda
Thomas Aebeloe, vd för Uddevallahem, anser att olovlig andrahandsuthyrning drabbar de mest utsatta.

När Uddevallahems personal ringde på dörren var det en kvinna med barn som bodde i lägenheten. Hon visade upp ett ”inneboendekontrakt” där det stod att hon skulle betala hyra på 6 500 kronor per månad. Hon skulle stå för elräkningen och att hon skulle betala 6 500 kronor i depositionsavgift. Det var pengar hon skulle få tillbaka om hon lämnade lägenheten i samma skick som den var vid inflyttningen.

Mannen som hade kontraktet med Uddevallahem försvarar sig med att det var han själv och hans mamma som bodde i lägenheten, men att han dessutom låtit kvinnan och hennes barn bo i lägenheten, som inneboende. Det är en tvårumslägenhet på 60 kvadratmeter. Ingen har dock sett mannen och hans mamma där efter att den nya hyresgästen flyttat in. Mannen, som står för kontraktet, kom inte heller till förhandlingen i hyresnämnden, utan skickade bara ett brev där han motsatte sig att bli uppsagd. Han hävdade att det var han och mamman som bodde där, att han bara haft kvinnan och hennes barn som inneboende.

Hyresnämnden skriver i sitt beslut att ”hyresgästen har hyrt ut lägenheten andra hand till annan utan hyresvärdens tillstånd. Han har trots uppmaning om att upphöra med detta fortsatt med uthyrningen. Hyresrätten är därför förverkad. Han saknar dessutom behov av den då han inte bor där, medan hyresvärden har ett beaktansvärt intresse av att få den friställd för att hyra ut den till den sökande som har mest kötid i hyresvärdens bostadskö, alternativt upplåta den till socialförvaltningens behov i Uddevalla.”

Läs ocksåHjälper nyanlända med bostad

Mannen har inte överklagat hyresnämndens beslut.

 

 

Läs ocksåKvinnas lägenhet var knarkcentral : ”Chockad, ledsen och besviken”
Läs också Klagade för mycket - nu ska hela rasket rivas Jessica får städhjälp av hemtjänsten – värden ville vräka henne: "Inte städat alls"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.