Annons

Oro för kortsiktigt tänkande på Mariedal

Lysekil I måndags gick affären igenom, HSB säljer sina 251 hyresrätter på Mariedal i Lysekil till kapitalplaceringsbolaget ProValue AB. Beskedet väcker frågor och oro bland hyresgästerna.
Foto: Kajsa Wedberg
,

– Det är klart att vi undrar hur det kommer att bli. ProValue AB är ju inget man hört talas om och än har vi inte träffat någon från bolaget, säger Kurt Götgård, ordförande i den lokala Hyresgästföreningen på Mariedal.

– Det är mycket rykten i omlopp. I Hyresgästföreningen har inte fått mer information än övriga hyresgäster. Vi får verkligen hoppas att de nya ägarna kommer hit och informerar oss om sina planer för området, säger Götgård. 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I januari i år kom beskedet att HSB Göteborg ville sälja sina 251 hyreslägenheter på Mariedal. Orsaken är, enligt HSB, att HSB-medlemmarna visat allt mindre intresse för hyresrätterna i Lysekil. 

– Våra riktlinjer säger att ska vi erbjuda hyresrätter i områden som efterfrågas av bosparare och medlemmar. Men eftersom intresset för hyreslägenheterna på Mariedal varit lågt bestämde vi oss för att sälja, säger Kristian Isberg, chef för Hyresfastigheter på HSB Göteborg. 

De nya ägarna ProValue AB har, enligt Isberg, valts med omsorg. 

Läs ocksåTrollhättepar bakom bolag som vill köpa 174 kommunala lägenheter - Hyresgäst: "Förväntar mig samma höga nivå"Lendita Lindman, ordförande i den lokala Hyresgästföreningen, är kritisk till att kommunala Eidar säljer hennes hem i kvarteret Fridhem i centrala Trollhättan.

– Vi valde dem för att de har rykte om sig att ta väl hand om sina fastigheter. En stabil och trygg ägare helt enkelt, säger Isberg.

På ProValues hemsida står det att bolaget är ”…verksamt inom kapitalplaceringar – huvudsakligen i fastigheter” samt att man har som ”…affärsidé att äga och förvalta fastigheter under i första hand fem till sju år. Därefter skall fastigheterna säljas och resultat utdelas till aktieägarna”. 

Det låter som ett bolag vars affärsidé är att köpa och sälja fastigheter för att tjäna snabba pengar. Hur ser ni på det?

Läs ocksåÖvikshem säljer 607 lägenheter till norrländska WesterlindTvå män skakar hand.

– De har kommunicerat till oss att de ser dessa fastigheter i ett längre innehav, men frågan om exakt vilken strategi de har bör ställas till dem.

Göran Gustavsson är vd för ProValue AB, med säte i Göteborg. Han förstår hyresgästernas oro.

– Det är fullt förståeligt. Men just det här ägarbytet tror jag inte att hyresgästerna kommer att märka så mycket av. Från och med den första november är det visserligen vi som äger fastigheterna men HSB kommer att vara kvar som förvaltare och stå för både fastighetsskötsel och uthyrning. 

Hur länge kommer ni på HSB att vara förvaltare?

Annons

– Inledningsvis i ett år, alltså över 2017. Men om både vi och HSB är nöjda med samarbetet så kommer avtalet det med all säkerhet att förlängas, säger Gustavsson. 

Berätta om ProValue och dig själv.

– Jag har en bakgrund inom bank- och industrivärlden. Men så, för tolv, tretton år sedan startade jag ProValue med målet att köpa in fastigheter och sedan släppa in medinvesterare som sedan blir delägare. För att köpa en fastighet behöver man mycket kapital, stor kunskap om en komplex lagstiftning och tid. Det kan vi erbjuda våra kunder.  

Vilka är era kunder? 

– Ofta äldre herrar, affärsmän som sålt en verksamhet och som nu vill investera sina pengar. 

Er affärsidé går ut på att äga och förvalta i fem till sju år för att sedan sälja och dela ut resultatet. Gör aktieägarna bra vinster hos er?

– Det är som med alla andra investeringar, det går upp och det går ner. Fördelen med att investera i bostäder är att man kan vara rätt säker på att det alltid kommer att finnas en efterfrågan. 

Ni äger främst fastigheter i Göteborg. Varför nu Lysekil?

– Vi tycker att de här fina fastigheterna är ett intressant bestånd. Det har inte varit så lätt på fastighetsmarknaden i Lysekil men nu tror vi att intresset är på väg att öka. Det här handlar en långsiktig affär på fem till tio år. 

Du säger långsiktig. Tror du att hyresgästerna tycker att det är långsiktigt tänkande att ni eventuellt säljer om fem år? 

– Nej,kanske inte. Men en försäljning behöver inte betyda att vi försvinner som ägare. Det kan också bli så att vi säljer in Mariedal i en ny fond. 

Annons

Så delägarna får del av resultatet och sedan bildar ni en ny fond som fortsätter att äga Mariedal?

– Ja, så kan det bli. Det finns ju ingen garanti för att man gör en vinst men förhoppningsvis får man åtminstone tillbaka de pengar man investerat. 

Hur blir det med hyrorna, riskerar hyresgästerna att få kraftigt höjd hyra?

– Nej, förhandlingsordningen med Hyresgästföreningen fortsätter att gälla så de årliga hyresförhandlingarna kommer de att löpa på som vanligt.

Kommer ni att ombilda hyresrätter på Mariedal till bostadsrätter?  

– Några sådana planer har vi inte i dagsläget. Men vi är inte främmande för den idén i framtiden. Kanske att det kan bli bostädsrätter i något av de sex husen. 

När och hur kommer ni att presentera er för era nya hyresgäster?

– I samband med övertagandet den första november kommer vi att göra ett utskick. 

Läs också Alingsåshem backar från försäljningsplaner: "Inte en god affär", säger vd:n Oro blandat med hopp efter bostadsbolagets försäljning: "Undrar om det kan bli sämre" Hyreshuset som är Jans hem ska säljas - men köparen hålls hemlig

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.