HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Oro för kraftiga hyreshöjningar

Linköping Marknadshyror skulle innebära kraftiga hyreshöjningar, varnar Hyresgästföreningen. I Linköping skulle hyrorna gå upp 18 procent enligt en rapport som föreningen låtit ta fram.
Foto: Jakob Kindesjö
Birgitta Gustafsson från Skänninge är en av många hyresgäster som oroar sig över konsekvenserna om marknadshyror införs.

Inför valet satsade Hyresgästföreningen hårt på sin kampanj mot marknadshyror. Bland annat ordnades en familjedag i Linköping där förtroendevalda och anställda uppmanades att delta för att informera och protestera.

Birgitta Gustafsson, som bor i Skänninge och är ordförande för Hyresgästföreningen i Mjölby, Boxholm och Ödeshög var en av dem som kom till Linköping.

Läs ocksåVd:n tror inte på lågprisrust

– Jag törs inte tänka på hur det skulle bli om marknadshyror införs. Varken vi pensionärer eller ungdomarna skulle ha en chans på bostadsmarknaden, säger hon.

Oron delas av bland andra Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder. Hon varnar för att hyrorna skulle kunna stiga med upp till 80 procent beroende på var i landet man bor. Detta enligt beräkningar som konsultföretaget Ramböll gjort på föreningens uppdrag. I Linköping skulle, enligt Rambölls rapport, hyrorna gå upp med 18 procent.

Bland förespråkarna nämns ofta argumentet att marknadshyror skulle stimulera bostadsbyggandet. Men det håller inte Marie Linder med om.

Läs ocksåHöjda hyror hos privatvärdar i Kungsbacka och Mölndal

– Det finns ju länder som har marknadshyror och det finns inga bevis på att det byggs fler bostäder när man inför marknadshyror.

Hem & Hyras undersökning bland hyresvärdar visar att det fortfarande finns ett starkt stöd lokalt för förhandlade hyror men också kritik. Urban Gunnarsson, ledamot i Hyresgästföreningens regionstyrelse i Sydost, beklagar att det finns värdar som är så missnöjda med hur förhandlingarna funkar att de vill avskaffa dagens system.

Urban Gunnarsson.

– Det är inte bra. Man måste hitta någon slags kompromiss, säger han.

Urban Gunnarsson delar inte bilden att en friare hyressättning skulle ha marginell påverkan på hyrorna i mindre orter.

– Jag tror att det skulle bli en markant skillnad även där, säger han.

Läs också De vill stoppa massflykt från Åkra Hård strid om hyrorna i nytt Uppsalakvarter Snabb inkasso hos Vätterhem - omdiskuterad metod

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.