Annons

Oro över strandad hyresförhandling: ”Hur skulle vi klara en sån höjning?”

Vänersborg Vänersborgsbostäders cirka 6 000 hyresgäster lever i ovisshet om nästa års hyresnivå och riskerar kostnadssmäll genom retroaktiva hyror. Det kommunala bolaget har strandat förhandlingen och sökt medlingshjälp. "Jag är orolig för hur vi ska ha råd", säger hyresgästen Liiban Hussein.
Liiban Hussein och Abdulqadir Hassan är oroliga över Vänersborgsbostäders rekordhöga hyreskrav och att förhandlingarna nu har strandat. "De borde höja alls", säger Abdulqadir Hassan.
Foto: Kajsa Wedberg
Liiban Hussein och Abdulqadir Hassan är oroliga över Vänersborgsbostäders rekordhöga hyreskrav och att förhandlingarna nu har strandat. "De borde höja alls", säger Abdulqadir Hassan.

Det är lunchtid och Liiban Hussein har en kort rast mellan sina pass som chaufför av en handikappbuss. Tillsammans med sin familj har han bott i Vänersborgsbostäders område Kastanjevägen i närmare tretton år.

– Vi har bott i flera olika lägenheter och trivs bra i här. Det är oftast lugnt och tryggt för barnen att leka ute på gården. Men hyran har förstås gått upp varje år. Förra året allra mest. Och i år verkar det ju bli ännu värre, säger Liiban Hussein.

ANNONSGuide till hemförsäkringar
Liiban Hussein har bott med sin familj på Kastanjevägen i Vänersborg i många år. "Vi trivs bra här. Men höjningen de begär är orimlig", säger han.
Liiban Hussein har bott med sin familj på Kastanjevägen i Vänersborg i många år. ”Vi trivs bra här. Men höjningen de begär är orimlig”, säger han.

Grannen, Abdulqadir Hassan, stannar till med sin taxi. Även han har hört talas om Vänersborgsbostäders hyreskrav och han är orolig.

– Efter förra årets stora höjning tycker jag inte att de borde höja något alls i år, säger han.

Sänkte sitt krav från 9,2 till 8 procent

I likhet med många andra fastighetsägare i landet yrkar Vänersborgsbostäder på en rekordhöjning av hyran för bolagets 3 517 lägenheter. Det ursprungliga yrkandet låg på 9,2 procent. I förhandlingen med Hyresgästföreningen sänktes sedan det kravet till 8 procent. Men även det tyckte Hyresgästföreningen var för högt. Deras motkrav var 4,8 procent.

När parterna inte kunde komma överens valde Vänersborgsbostäder att stranda förhandlingarna och söka medlingshjälp i Hyresmarknadskommittén, HMK. Vilket Hyresgästföreningen beklagar.

– Följden blir att förhandlingen drar ut på tiden och vi är oroliga att det resulterar i retroaktiva hyror. Något som kan bli väldigt tufft i ett läge då många hyresgäster redan har det tufft ekonomiskt, säger Hyresgästföreningens förhandlingsledare Sophia Fors.

Sophia Fors, förhandlare på Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg-Skaraborg.
”Vi hade helst sett en lokal överenskommelse”, säger Sophia Fors, Hyresgästföreningens förhandlingsledare. 

Enligt henne är det hyresgästerna som har mest att förlora på att förhandlingarna strandar.

Annons

– Vi hade helst sett en lokal överenskommelse genom förhandlingarna eftersom vi anser att lokala förutsättningar tolkas bäst utifrån lokala perspektiv. Det här ökar osäkerheten.

”Får vara glada om pengarna räcker till det löpande”

Hyresgästen Liiban Hussein på Kastanjevägen håller med.

– Allting har ju blivit dyrare. Maten, kläderna, barnens fritidsaktiviteter. Jag vet faktiskt inte hur vi skulle klara en sån höjning som Vänersborgsbostäder vill ha.

Läs ocksåChocken: Hyran "höjdes" med 62 procentMontage av papper och porträttbild på en man i övre medelåldern.

Hans dröm är att någon gång i framtiden ha råd att köpa en egen bostad och bil. Men att lägga undan pengar till sådana investeringar är just nu helt omöjligt.

– Nu får vi bara vara glada om pengarna räcker till våra löpande utgifter varje månad, säger Liiban Hussein.

I en marklägenhet i hyreshuset intill bor Sultijana Duljaj med sin familj. I dag betalar de cirka 7 400 kronor i månaden för sin trea. Om Vänersborgsbostäder får igenom sitt hyreskrav innebär det att hyran går upp med närmare 600 kronor i månaden.

Läs ocksåNy överenskommelse – så mycket höjer Svenska Bostäder hyran för 28 000 lägenheter

Hur skulle det påverka er? 

Annons

– Först och främst skulle jag få pausa min körkortsutbildning. Jag skulle verkligen behöva körkort för att få lättare att få jobb. Men med en sån höjning har jag inte en chans att betala för körlektionerna, säger Sultijana Duljaj.

Även förra året strandade Vänersborgsbostäder hyresförhandlingarna. Deras utgångsbud inför 2023 låg på 6,4 procent vilket de sedan sänkte till 5,98 procent. Hyresgästföreningens motbud låg på 2,95 procent. Den gången valde bostadsbolaget att återuppta förhandlingen innan HMK kom med sitt medlingsbud och parterna kunde till slut nå en överenskommelse på 4,48 procent.

LÄS ÄVEN:

Västsvenska värdarnas rekordhöga krav för 2024 – Hela listan

Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2024 – Hela listan

Läs också Rekordkrav och kraschade förhandlingar – kaos när 100 000-tals hyror sätts av skiljeman Gotlandshem krävde 17,53 procent i hyreshöjning – fick 5,6 procent Rekordhöjning i Färgelanda – Förhandlaren: "Hård smäll för hyresgästerna"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.