Annons

Oro för överproduktion av studentbostäder i Uppsala

Uppsala Bostadsbristen bland studenter vid terminsstarten har blivit en följetong i Uppsala – och läget ser ut ungefär som vanligt i år. Men över 1000 nya studentbostäder är på gång, och nu flaggar kommunen för att det till och med finns viss risk för att det byggs för mycket.
Foto: Petra Marandi Roos
Kvarteret i Ekonomikumparken som byggdes för tio år sedan hör till de senaste stora studentbostadsprojekten i Uppsala, trots den ständiga bostadsbristen. Men nu är en rad projekt på gång, bland annat på Rackarberget, i Flogsta och i Ultuna. Ett hus med studentlägenheter och parkeringsplatser började byggas i våras i Rosendal och var först ut i Uppsala med att få det nuvarande statliga investeringsstödet. Inflyttningen är planerad till hösten 2020.

Uppsala universitet har antagit något färre studenter i Uppsala i höst jämfört med för ett år sedan, medan SLU liksom de senaste åren har ökat antalet antagna studenter med något hundratal.

– Bostadssituationen är liknande som föregående år. Man får verkligen leta på för att hitta något som ny student, säger Anna Jonsäll, verksamhetsledare för bostadsportalen Studentboet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vi har ökat antalet akutplatser på vandrarhem så mycket vi kan. Normalt har vi haft 24 platser, men i år har vi 28 platser de värsta veckorna. Vi gör även extra mycket reklam så att allmänheten ska få upp ögonen för möjligheten att hyra ut rum till studenter antingen en kortare eller längre period, säger hon.

Annons

Erik Pelling (S), kommunalråd med ansvar för bostadsfrågor, känner inte till att några nya studentbostäder har färdigställts sedan höstterminsstarten 2017, men desto fler kommer att byggas de närmaste åren.

– Det finns åtminstone tusen nya studentbostäder som är påbörjade eller planerade. Läget är bättre än det har varit någon gång tidigare under mina tjugo år i politiken. Det är många fina projekt på gång, och det finns till och med en oro bland aktörerna för att det kan bli en överproduktion av studentbostäder, säger Erik Pelling.

Läs ocksåStudenter tar strid mot värdens hyreskrav: ”Fylls på med namn hela tiden”Andrzej Cahlenstein och Alexander Forsberg studerar båda vid Göteborgs universitet. Nu engagerar de sig i kampen mot hyreshöjningen som deras hyresvärd SGS vill få igenom.

Kommunens huvudfokus är nu att koordinera sig med de andra studentbostadsaktörerna och komma fram till vilka typer av studentbostäder det finns störst behov av. Före sommaren hölls ett första möte mellan kommunen, Studentstaden/Uppsalahem, Akademiska hus, studentbostadsstiftelser, Uppsala universitet och bostadsförmedlingen.

Annons

– Det vi jobbar med nu är att ta fram en gemensam målbild. Vi behöver bli bättre på att jobba tillsammans. Det är något som har brustit tidigare, men nu har vi haft ett första möte och kommer att ha ett nytt möte i oktober, säger Erik Pelling.

Läs också Så lockar hyresvärdar med rabatt på hyran - Alexandra betalar mer än grannen Ensamstående fyrbarnsmamman Sarah i nybyggd lägenhet: "Vågar inte tänka på hyreshöjningar" Marcels och Julias hus sjunker i leran – nu måste hundratals hyresgäster evakueras Carolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.