Annons

Orustbostäder höjer hyrorna

Orust 800 hyresgäster på Orust får höjd hyra från och med mars. Detta efter en färsk uppgörelse mellan den kommunala värden Orustbostäder och Hyresgästföreningen.

Inför årets hyresförhandlingar hade Orustbostäder yrkat på att få höja varmhyran med 3,6 procent och kallhyran med 3,2 procent, och det redan från och med årsskiftet.

Nu står det klart att det blir en hyreshöjning för den kommunala stiftelsens 800 hyresgäster, men först den 1 mars. I lägenheter med så kallad varmhyra, det vill säga där uppvärmning ingår, höjs hyran med 2,4 procent medan kallhyran ökar med 2,2 procent.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

För en lägenhet som i dag har en månadshyra på 5 000 kronor innebär det ytterligare 120 kronor i månaden, eller 110 kronor med kallhyra.

Annons

Senast Orustbostäder höjde hyran var i januari förra året. Då ökade den med hela 3,7 procent, varav närmare 2 procent berodde på att kommunen höjde sin avgift för att gå i borgen för bostadsstiftelsens lån.

Orustbostäder tillhör de västsvenska, kommunala värdar som höjt hyrorna mest den senaste tioårsperioden. Samtidigt har stiftelsen en av de lägsta snitthyrorna.

Läs ocksåTvå nya hyresuppgörelser klara i Västsverige – så höga blir de

Flera privata hyresvärdar på Orust, Tjörn och Stenungsund har genom branschorganisationen Fastighetsägarna krävt att få höja årets hyror med upp till fem procent. Förhandlingarna är ännu inte klara.

Annons

Läs mer här om andra färdiga hyresuppgörelser hos kommunala värdar i Västra Götaland.

Läs också Höjda hyror i Stenungsund och på Orust Avbrott i förhandlingar om studenthyror i Göteborg Hyreshöjning på gång hos Willhem i Göteborg Tvist om höjda hyror i Kungälv

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.