Annons

Österlenhem höjer hyrorna

Tomelilla Hyresförhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Österlenhem är avslutade. Varmhyrorna höjs med 22 kronor per kvadratmeter och år från 1 april.

För en vanlig trerummare på 75 kvadratmeter innebär detta en hyreshöjning med 138 kronor i månaden.

– Det motsvarar en ungefärlig höjning på 2,4 procent, säger Joakim Lund, förhandlare på Hyresgästföreningen, som är nöjd med att ha pressat ner Österlenhems ursprungliga bud. 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det kommunala bolaget hade ursprungligen begärt ett  tvåårsavtal och ville få igenom en hyreshöjning på i genomsnitt 3 procent eller 26 kronor per kvadratmeter och år för lägenheter med varmhyra.

Annons

Enligt överenskommelsen ska Österlenhem det kommande året göra en större satsning på yttre underhåll i kvarteret Lodjuret, Uttern, Lansen i Tomelilla och Nyhem i Brösarp. Bolaget kommer också att byta köksluckor på Markvägen och renovera tvättstugor på Fredrik Hallgrens väg i Lunnarp.

− Det är positivt att Österlenhem fortsätter att satsa på att komma i kapp med det eftersatta underhållet, säger Joakim Lund.

Läs ocksåLättare få lägenhet med försörjningsstöd

För lägenheter med kallhyra höjs hyran med 18 kronor per kvadratmeter och år. För lägenheter där inte heller vattenförbrukningen ingår i hyran blir höjningen 17 kronor per kvadratmeter och år.  

Annons
Läs också Så mycket höjer Österlenhem hyrorna 94 miljoner skäl för förhandlingsystemet Hyrorna klara i Tomelilla Så mycket vill Österlenhem höja hyran

Österlenhem höjer hyrorna

Tomelilla Förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Österlenhem är klara. Hyrorna höjs med upp till 25 kronor per kvadratmeter och år från den 1 april 2013.

Varmhyran höjs med 25 kronor per kvadratmeter och år och lägenheter med kallhyror får en höjning med 21 kronor. Ursprungligen hade Österlenhem begärt 30 kronor per kvadratmeter och år för varmhyra och 26 kronor per kvadratmeter för kallhyra. Det kommunala bolaget motiverar höjningarna med att man fortsatt behöver åtgärda eftersatt underhåll av bland annat kök, badrum och fasader.

 Förra året höjde Österlenhem hyrorna med 29 kronor per kvadratmeter och år för hyresgäster med varmhyra och 24 kronor för boende med kallhyra.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar
Annons
Läs också Lättare få lägenhet med försörjningsstöd Så mycket höjer Österlenhem hyrorna Hyrorna klara i Tomelilla Så mycket vill Österlenhem höja hyran Ny skola inte skäl för byte

Österlenhem höjer hyrorna

Tomelilla ​Det kommunala bostadsbolaget höjer varmhyrorna med 2,85 procent och kallhyrorna med 2,65 procent från och med 1 maj 2010. Österlenhem hade begärt att få höja hyrorna med 3,5 procent från den 1 januari.
– Vi lyckades förhandla ner bolagets krav, konstaterar Sten Svensson, förhandlare på Hyresgästföreningen.
 
En bidragande orsak till hyreshöjningen var den snöiga vintern, uppger han. Kostnaderna för uppvärmning och snöröjning drog iväg. Därför diskuterades även under hyresförhandlingarna hur värmekostnaderna ska hanteras i framtiden.
 
Den kalla vintern har drabbat de hyresgäster som betalar kallhyror extra hårt i år. Österlenhem har påbörjat tilläggsisolering och ska också se över om det går att hitta andra uppvärmningsformer än direktverkande el.
 
– Förhandlingarna kommer att fortsätta under året för att hitta sätt att bekosta nya värmesystem och utvärdera hyresnivån för olika delar av Österlenhems bostäder. En viktig fråga är vad hyran skulle bli för de bostäder som idag har kallhyra om värmen bakades in i hyran, säger  Sten Svensson.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Så mycket höjs hyran i Stockholm 2024 – se hela listan Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Allmännyttiga Skebo rekordhöjer hyrorna Gavlegårdarnas hyror klara efter medling Så blir din hyra i Blekinge län 2024

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.