HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Carolines otur rena lyckan för de ovanliga kackerlackorna

Karlstad Oturen som drabbat Caroline Hansbos familj i Vålberg blev rena lyckträffen för en extremt ovanlig kackerlacka. En kackerlacksart som är känslig och oftast dör ut i Sverige, men oturliga omständigheter gjorde att rätt förutsättningar fanns för den att överleva – och föröka sig – i deras lägenhet.
Foto: Anna Rytterbrant
Oturen som drabbat Caroline Hansbos familj i Vålberg är rena lyckträffen för en extremt ovanlig kackerlacka.

Ibland är det som i den där reklamen för försäkringar – där flera osannolika saker råkar sammanträffa.

Sista helgen i april fick Caroline Hansbo och hennes familj i värmländska Vålberg äntligen flytta tillbaka in i sin lägenhet. Allt var skinande nytt. Då hade de bott i en evakueringslägenhet sedan vintern 2017. Under tiden hade hyresvärden åtgärdade en vattenläcka i ett gammalt värmerör i en vägg.

Läs ocksåStal övervakningskameran – sedan fotade tjuvarna sig självaOve Fafeeng och Andreas sitter vid en bänk. I bakgrunden ses bilar på en parkering.

Men familjen hann inte mer än börja packa upp när ännu ett rör sprang läck. Den här gången i lägenheten ovanför.

– En kväll ropade min dotter att hunden hade kissat på golvet i hennes rum. Jag tyckte det var konstigt för vår hund har aldrig gjort så tidigare, berättar Caroline.

Vattenläcka nummer två var ett faktum och eftersom familjen inte ville flytta till en evakueringslägenhet igen trängde familjen på fem personer sedan i somras i hop sig i två rum av fyra. När Hem & Hyra kommer på besök står det kartonger i travar precis överallt i de två rum i fyran som används. Det var bakom en sådan trave som nästa överraskning lurade. Den svarta katten Sillen gjorde upptäckten:

Läs också21 000 kronor i ersättning för vägglusproblem

– Han lekte med något bland kartongerna och min dotter ropade att han hade en stor skalbagge. När vi väl fick fram den visade det sig vara en fyra centimeter stor kackerlacka. Då började helvetet, säger hon.

För som så ofta när det gäller ohyra handlar det inte om ett ensamt kryp. När Hem & Hyra var på besök hade man fångat cirka 50 stycken både levande och döda kackerlackor. Anticimex gör bedömningen att det rör sig om ett angrepp av ett par hundra dubiakackerlackor.

– Det är en extremt ovanlig kackerlacka som jag aldrig tidigare hört att någon haft angrepp av. Allt som varit otur för familjen, har inneburit tur för kackerlackan, säger Per Samuelsson på Anticimex.

Annons
Läs också"Bott med kackerlackor i ett år"

Ett enda känt fall av sanering av dubia i hela landet, kan jämföras med att Anticimex bara i Värmland sanerar andra kackerlackor ungefär tre gånger i månaden.

Det var familjens otur med vattenskadan som blev det riktigt tursamma för kackerlackorna: rummen och rörutrymmen torkades med värmefläktar. På så sätt skapades ett tropiskt, varmt och fuktigt klimat, som dubiakackerlackan kräver för att föröka sig.

Anticimex har som de brukar vid kackerlacksangrepp placerat ut både betesgift och fällor.

– Vi vill in i det längsta undvika att använda spray eftersom det får kackerlackor att fly. Då kan de spridas i resten av huset, säger Per Samuelsson.

Dubian används som levande foder åt spindlar och reptiler och kan ha smitit. Men även som foder är den ovanlig enligt Per Samuelsson.

För den vanliga tyska kackerlackan brukar det räcka med gift och efter ungefär sex veckor är de döda. Men dubia äter rutten frukt och ingen vet om de tycker om smaken av giftet.

Annons

– Den tyska kackerlackan föredrar giftet framför annan mat. För att slippa den hemma ska man kolla väskor och förpackningar när man varit utomlands. Men i just det här fallet handlar det om att den som matar reptiler eller spindlar med insekter måste vara noggrann med att de inte smiter, säger Per Samuelsson.

Dock är det så att dubian oftast dör ut eftersom den inte kan föröka sig om det inte finns både fukt och värme – som det råkade göra i Caroline Hansbos lägenhet.

I väntan på att giftet verkar drömmer Caroline om jul hemma, utan fukt och utan småkryp. Dessutom hoppas familjen på hyresnedsättning, i nuläget har man fått tillbaka 7100 från sin hyresvärd. Men det tycker Caroline är för lite.

– Vi har ännu inte kommit i ordning och vi har levt hopträngda och med skadedjur en hel höst, säger hon.

Hyresvärdens representant svarar i ett mejl till Hem & Hyra att ersättningen är ”uträknad efter konsten alla regler”.

Dubiakackerlackan används som föda åt reptiler.
Fakta: Slipp kackerlackor så här
  • Kontrollera förpackningar och väskor innan du tar in dem.
  • Låt inte mat och vatten till husdjur stå framme i onödan.
  • Städa och rengör noga, speciellt i varma och fuktiga miljöer.

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.