Annons

Köpte svart kontrakt – nu får hon tillbaka 100 000 kronor

Stockholm En hyresgäst i Midsommarkransen har fått tillbaka de 100 000 kronor hon betalade för sitt förstahandskontrakt. ”En unik uppgörelse, det är inte ofta vi har så starka bevis” säger Hyresgästföreningens jurist.

Hyresgästen bodde i andra hand när hon fick erbjudande att köpa ett förstahandskontrakt av hyresvärden. På bara några dagar fick hon ordna fram 100 000 kronor och själva köpet genomfördes vid köksbordet. Hon flyttade från lägenheten i våras och har hon med hjälp av Hyresgästföreningen krävt pengarna tillbaka.

– Vi får ofta tips på hyresvärdar som säljer kontrakt. Många hyresgäster hör också av sig med frågor om vad de ska göra och om de kan kräva pengarna tillbaka, säger Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen och fortsätter.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Det här är en unik uppgörelse, det är inte ofta vi har så starka bevis som i det här fallet. Hyresgästens mormor har betalat in pengar på hyresvärdens privata bankkonto samma dag som kontraktet skrevs.

Innan dess hade hyresgästen själv försökt få tillbaka pengarna.

Annons

– Jag frågade om jag kunde få tillbaka pengarna, det fick jag inte. Då frågade jag om jag kunde sälja lägenheten vidare. Det gick absolut inte, sa hyresvärden. Hon hävdade bestämt att hon hade rätt att ta betalt, det är ju hennes lägenheter och hennes hus. Okej, sa jag, då vänder jag mig till en jurist. Det hånskrattade hon åt, berättar hyresgästen.

Läs ocksåAnonym tipstjänst för hyresgäster - nytt sätt att jaga svarta kontrakt: "På gränsen till angiveri"

Men efter att Hyresgästföreningen framställt kraven anlitade också hyresvärden ett juridiskt ombud. Denne hävdade att utbetalningen var en deposition, att hyresgästen inte lämnat tillbaka alla nycklar och en del av pengarna i så fall skulle betalas tillbaka till hyresgästens mormor. Till slut jämkade sig parterna på så sätt att hyresgästen avstod från att kräva ränta på pengarna, nästan 11 000 kronor, mot att saken skulle vara slutgiltigt reglerad.

– Med så starka bevis hade det gått att driva saken i domstol. Det är annars inte vanligt att det går så långt. Mig veterligen har bara ett par fall där en hyresvärd dömts, säger Bengt Öhman.

Hans erfarenhet är att det är betydligt vanligare att hyresvärdar säljer kontrakt svart, än att hyresgäster gör det.

Annons
Läs ocksåJohannas ockervärd behöll egen nyckel: ”Åt vår mat och gick in i vårt sovrum”Bostadsbluffen har gjort Johanna Rehn mer vaksam. ”Nu har jag insett att man faktiskt måste vara lite försiktig. Man kan inte bara lita på att människor är goda. På den här bostadsmarknaden kommer folk att utnyttja en.”

– Det finns ingenting som granskas så noga som hyresgäster som byter lägenhet. För en hyresvärd räcker det att skriva sitt namn på ett papper. Ett första steg att komma till rätta med handeln med hyreskontrakt är att alla lediga lägenheter förmedlas via bostadsförmedlingen.

Läs hyresgästens berättelse om vad som hände här.

Läs också Säljare krävs på 2,2 miljoner – sålde svartkontrakt Skyllde på otrohet för att slippa vräkning – gav upp i hovrätten Politiker anklagades för svartuthyrning - fick rätt genom 16 år gammalt löfte

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.