Annons

Hon fick tillbaka 100 000 svarta kronor efter flytt

Hägersten I dag kom utredningen om svarta lägenheter. I går fick en hyresgäst tillbaka 100 000 kronor som hon betalat för en lägenhet i Midsommarkransen. Här är hennes berättelse.

”Jag fick lägenheten genom en kompis, det är hennes mamma som äger fastigheten. Jag kom tillbaka till Stockholm efter att ha studerat i Härnösand, först hyrde jag den i andra hand i två år drygt. Det var perfekt för mig, Midsommarkransen är jättetrevligt område.

En dag ringde hyresvärden och sa att hon skulle sälja fastigheten och att alla med andrahandskontrakt måste flytta. Jaha, snabbt skulle det gå, jag fick panik. Då föreslog hon att vi skulle göra så att jag fick köpa förstahandskontraktet. Det är en fördel att sälja en fastighet med tomma lägenheter, förklarade hon, köpet skulle kompensera för det.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Jag fick bara en dag på mig att bestämma mig och några dagar till att skaffa fram pengarna. Tack och lov fick jag hjälp av mormor, det tog ett litet tag att förklara för henne hur bostadsmarknaden fungerar. Hyresvärden kom hem till mig, vi satt i köket alla tre och samtidigt som mormor förde över pengarna till hyresvärdens privata konto, fyllde hon i ett förstahandskontrakt till mig.

Det började med att jag kontaktade hyresvärden själv innan jag fått hjälp från Hyresgästföreningen. Då blev det en konflikt, eller dispyt, kan man säga. Jag frågade om jag kunde få tillbaka pengarna, det fick jag inte. Då frågade jag om jag kunde sälja lägenheten vidare. Det gick absolut inte, sa hyresvärden. Hon hävdade bestämt att hon hade rätt att ta betalt, det är ju hennes lägenheter och hennes hus. Okej, sa jag, då vänder jag mig till en jurist. Det hånskrattade hon åt.

Annons

Jag mejlade Hyresgästföreningen för att rådfråga. Jag fick ett långt utdrag kring vad lagen säger. Jag frågade också hyresvärden hur vi går vidare, men fick inte svar på det. Jag spelade lite dum, det fick det vara värt. Jag har fått fantastisk hjälp av Bengt Öhman på Hyresgästföreningen. Han har varit en klippa genom allt det här. Han rådde mig att avvakta, vänta ut uppsägningstiden och få klart allt. Jag var noga med att ha allt på mejl med städning och nycklar. Vi avslutade och jag fick tack och lycka till. I samband med det skickade Bengt ett kravbrev till henne och begärde tillbaka pengarna, varpå hon också kopplade in en jurist. Då menade de att det handlade om en deposition, de påstod också att det saknades en nyckel. Jag menar 150 kronor, när de är skyldiga 111 000, det är löjligt. Skönt att det är avslutat, jag är jättetacksam. Det var nära att det gick till domstol.

Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

Om det varit straffbart hade jag nog inte köpt, absolut inte om det skulle kunna leda till fängelse. Men som det är nu ser bostadsmarknaden tyvärr ut som den gör. Att köpa svart är ofta enda sättet.

Jag har många vänner som köpt lägenheter, det är otroligt vanligt. Då handlar det ofta om större summor, mäklare och triangelbyten, det låter oerhört krångligt. Det var guldläge för mig.

Annons

Hyresvärden sålde aldrig fastigheten visade det sig. Det var bara snack. Då ruttnade jag lite. Det hade också hänt en annan sak mellan oss, kompisen ville byta sin lägenhet på Södermalm med min, hon skulle flytta ihop med sin pojkvän och ville behålla en lägenhet och det var säkrare att hyra ut i andra hand i mammans hus. För det ville hon att jag skulle betala henne för det kontraktet också, men då räckte det verkligen för mig.

Läs ocksåTom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från HyresgästföreningenTvå bilder i en. En vit man med skägg och keps som ser allvarligt in i kameran. I nederkant en bild av mögel på en vägg.

Hyresvärdar kan utnyttja sin makt, eller situationen. Nu bor jag i hus i Sigtuna, det var dags att släppa hyresmarknaden.”

Läs också Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Efter jättestrandningen – nu rekordhöjs hyrorna i Malmö

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.