Annons

Ovanligt med medicinsk förtur i Mälardalen

Västmanland Näringslivsförtur är den vanligaste formen av förtur hos de kommunala bostadsbolagen. Det finns också andra sorters förturer bland annat av sociala skäl, skilsmässa till exempel. I Mälardalen är det bara tre av de större kommunala bostadsbolagen som har regler kring medicinsk förtur.

Hem & Hyra har undersökt reglerna för medicinsk förtur hos sju av de större kommunala bostadsbolagen i Mälardalen. Inget av dem har en medicinsk förtur som är öppen för alla att ansöka om. Däremot har tre bolag: Mimer i Västerås, Köpings Bostads AB och Katrineholms Fastighets AB en medicinsk förtur som omfattar de egna hyresgästerna.

De allra flesta bolagen har inte med medicinsk förtur i sin uthyrningspolicy: Roslagsbostäder, Eskilstuna Kommunfastigheter, Salabostäder, Nyköpingshem, Enköpings Hyresbostäder samt Uppsalahem, men flera av dem uppmanar på sin hemsida hyresgästerna att kontakta bolaget om de drabbats av sjukdom eller handikapp och behöver anpassa lägenheten.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Varför har ni inte regler för medicinsk förtur, Uppsalahem?
– Vi är bra på fastigheter, det är orimligt att vi ska bedöma läkarintygs relevans. Därför har vi en vanlig kö som gäller alla. Däremot om man behöver anpassa lägenheten kan man man vända sig till oss och då brukar vi kunna lösa det, säger Elnaz Alizadeh, styrelseordförande för Uppsalahem och fortsätter:

– Alla våra nya hus vi bygger är handikappanpassade. På sikt ska hela beståndet vara det.

Annons

Medicinsk förtur blir aktuellt när en hyresgäst inte kan bo kvar i sin lägenhet på grund av en skada eller en sjukdom och därför ges förtur hos det kommunala bostadsföretaget.

Läs ocksåMotorolja och hundbajs hamnar i behållarna för matfett: "Ingen succé - mer farligt avfall än matolja"Bilden visar tre olika saker. 1. Olja hälls i en tratt som är nedstucken i en flaska. 2. En flaska med motorolja med ett rött kryss över. 3. Ett orange skåp dör man kan lägga flaskor med matfett.

Ett av kraven för att få byta bostad  med förtur är att den nuvarande lägenheten inte kan anpassas så att hyresgästen kan bo kvar. För att få medicinsk förtur krävs också ett läkarintyg där läkaren beskriver patientens tillstånd och prognosen för sjukdomen eller skadan.

 

Annons

 

Läs ocksåHyresgästerna går samman för att rädda sina uteplatser: ”Vi vill bara ha trygghet”
Fakta: Olika regler för olika hyresvärdar

• De kommunala bostadsbolagen har enligt lag ansvar för bostadsförsörjningen i en kommun. Uppdraget får de av kommunen.
• De kommunala bostadsbolagen har också ett socialt ansvar, på uppdrag av kommunens olika sociala enheter. Det handlar bland annat om anpassning av bostäder och stödboenden.
• De privata hyresvärdarna har ingen skyldighet att ta socialt ansvar men det händer att de hyr ut lägenheter där socialförvaltningen står för hyran.

Läs också Trakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda" Hyresgäster flyr chockhöjda parkeringshyror: ”Jag kan inte betala 1 200 kronor i månaden för en asfaltsfläck” Uppsalahem vill inte avslöja metoder för att upptäcka svartuthyrning: "Dumt förse organiserad brottslighet med instruktioner"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.