HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Över 5 000 hyresgäster i Varberg riskerar höjd hyra

Varberg Varbergs Bostad vill höja hyrorna med 3,25 procent nästa år, bland annat för att komma ikapp andra västsvenska värdar.

Drygt 5 100 hushåll hos kommunägda Varbergs Bostad kan få tajtare ekonomi efter årsskiftet. Då vill bostadsbolaget nämligen höja hyrorna med 3,25 procent. Det är det hittills högsta kravet bland Hallands kommunala bostadsbolag.

För den som i dag har en månadshyra på 5 000 kronor skulle en sådan höjning innebära ytterligare 160 kronor i fasta kostnader varje månad.

Läs ocksåTvärnit för hyror i Varberg – första strandningen i Halland i år5 500 hushåll som bor hos Varbergs Bostad får vänta på besked om årets hyreshöjning. Nu riskerar de att få betala en retroaktiv höjning från och med 1 april.

Orsakerna bakom kravet uppges vara att kostnaderna för underhåll ökar, men även att bolaget ska drivas affärsmässigt och ge vinst. Varbergs Bostad menar också att hyrorna i Varberg är lägre än hos andra västsvenska hyresvärdar, och det vill bolaget rätta till.

Annons

Men Hyresgästföreningen tänker sätta hårt mot hårt i de kommande förhandlingarna. Bland annat pekar man på att bostadsbolaget har god ekonomi och gynnas av låg ränta och inflation. Samtidigt har många hyresgäster svårt att få hushållsekonomin att gå ihop, och riskerar också att drabbas av västsvenska varsel.

Inför förra årets förhandlingar yrkade Varbergs Bostad på att få höja hyran med i genomsnitt 4,2 procent. Parterna kunde enas först framåt vårkanten efter medling genom Hyresmarknadskommittén. Hyrorna höjdes då med i genomsnitt 2,5 procent, en höjning som hyresgästerna fick betala retroaktivt från 1 januari 2012.

Läs ocksåDragiga hyreshus med elvärme: ”Om man tänder ett ljus så ser man hur lågan viftar”

Tidigare i veckan aviserade Fabo att man vill höja hyrorna i Falkenberg med 3,11 procent nästa år.

Annons

Även en rad värdar i Västra Götaland har yrkat på hyreshöjningar nästa år. Läs mer här.

Fakta: Hyreskrav Halland

Fabo, Falkenberg 3,11 %

Laholmshem 2,25 %

Varbergs Bostad 3,25 %

Läs också Direktverkande el: Yvonne, 74, jobbar extra för att ha råd med elräkningen Svårt bryta bilens dominans i Varberg Billiga lägenheter rivs för att ge plats åt nybyggen
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.