Annons

Övervinst pressar KBAB i hyresförhandling

Karlstad Hyresgästföreningen tycker att KBAB går med övervinst och vill inte att hyresgästerna ska behöva tåla en större höjning än 0,2 procent.

I fredags blev Hyresgästföreningens förhandlare tagna på sängen när Karlstad Bostads plötsligt gick ut både på sin webbplats och sin Facebooksida med informationen att förhandlingen mellan parterna var på väg att stranda.

Detta utan att protokollet var påskrivet, vilket innebär att uppgifterna inte är vare sig offentliga eller att en eventuell överenskommelse gäller.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Parterna står långt ifrån varandra. KBAB begärde från början en höjning med 1,5 procent men lämnade i fredags sitt slutbud på 0,7 procent. Hyresgästföreningens motbud är 0,2.

Bolaget hänvisar i sitt pressmeddelande till andra uppgörelser som gett hyreshöjningar i samma nivå som den de vill ha. 

Medan Hyresgästföreningen å sin sida tittar på KBAB:s vinst.

Annons
Läs ocksåGav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

– Vi ser ingen anledning till att det ska justeras så mycket uppåt. KBAB gör en vinst någonstans runt 14 000 -15 000 per lägenhet. Och nästföljande kanske gör en vinst på runt 3-4000 kronor per lägenhet. Och ser man till Grums till exempel, de gör ingen vinst, har inga avkastningskrav eller någon värdeöverföring, utan pengarna går tillbaka till hyresgästerna. Och de fick en höjning på 0,3. Hur ska man då kunna motivera en höjning som den som KBAB vill ha, säger Förhandlingsledare Anna Nykvist.

Marcus Kjellin som är förhandlingsstrateg gör en jämförelse med Örebrobostäder som har 22 600 lägenheter medan KBAB har 7 400.

– Värdeöverföringen och övervinsterna är en viktig fråga för oss. Tittar man på vinsterna som KBAB har och jämför med Öbo så ser man något som det inte går att bortse från. Vissa år har KBAB haft lika stor vinst som Öbo, trots att de bara har en tredjedel så många lägenheter. KBAB är det bolag i vår region som bokför störst plusresultat.

Läs ocksåHyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse”Erik Elmgren, Hyresgästföreningen,

Hur motiverar de detta?

Annons

– De gör det enkelt för sig och säger att de behöver de här vinsterna. Men det finns ingen företagsekonom som skulle försvara sådana uppenbara övervinster. De drivs av kommunens avkastningskrav. Det är formulerat så att ju mer vinst KBAB genererar – desto högre blir avkastningskravet. Det blir en ond cirkel som driver upp hyrorna. Det sticker i ögonen på oss i föreningen och på hyresgästkollektivet att KBAB har en sådan vinst – men ändå vill höja hyran ytterligare, säger Marcus Kjellin.

 

Läs också Värdarnas knep som höjer hyran – därför betalar du mer än grannen Så svarar värdarna på kritiken om smyginförd marknadshyra: ”Skillnaden minskar efterhand” Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.