Annons

”P-normen är ett jävla otyg”

Göteborg Höga p-normer skapar färre och dyrare bostäder. Det menar Jan Jörnmark, forskare och debattör.
Foto: Pressbild
Jan Jörnmark är kritisk mot hur parkeringsnormerna tillåts hämma nybyggnationen i tätorter och städer.

Jan Jörnmark är docent i ekonomisk historia och forskar om sambandet mellan företagande och samhällsutveckling. Han anser att dagens parkeringsnormer i storstadsregionerna är ett problem.

–  Normen är ett jävla otyg. Den skapar en tröghet som gör att byggandet hålls tillbaka. Samtidigt blir priserna för det som byggs högre. De som hyr eller köper lägenheterna blir de som betalar priset i slutändan, säger Jan Jörnmark.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Med höga p-normer blir det dubbelt så svårt att bygga nytt i tätbefolkade områden.

Annons

– Bygger man på tomter som används till parkering måste man skapa ännu fler p-platser. Enda sättet blir att gräva ner dem och det är extremt dyrt, säger Jan Jörnmark.

Han menar att den som väljer att bo centralt och ändå ha bil själv får ta ansvar för det.

Annons
Läs ocksåHär chockhöjs hyran för parkering – Julias plats blir dubbelt så dyrOm två år måste Julia Bengtsson betala 1 875 kronor i månaden för sin parkeringsplats, nära dubbelt så mycket som i dag. Därefter stiger priset med ytterligare fyra procent per år, enligt Bostadsbolagets nya avtalskrav.

– Finns efterfrågan så kommer det att byggas p-hus. Är det något du kan lämna till marknaden är det sannerligen parkering.

Läs också Garagestriden har fått hyresgästerna att gå samman P-platsernas bredd passar en folkabubbla - men nu finns en halvmeter bredare bilar Tusentals bilar skadas på parkeringar – hyresvärdar vill göra p-platser bredare Ingemar möttes av mosad framskärm – fler skador när bilar växer ur p-platserna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.