HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Parkeringsgarage med 250 bilar riskerar att rasa

Haninge Hyresgäster i Handen tvingas flytta ut sina 250 bilar ur ett stort parkeringsgarage. Skälet är att garaget från 1992 som byggts av Skanska riskerar att rasa och måste renoveras.
Foto: Kenneth Samuelsson
Nosrat Salimi tycker det är skrämmande att taket i hennes garage måste hållas uppe av stålstöttor för att inte rasa., Det stora garaget kan inte rivas utan måste renoveras eftersom det sitter ihop bostadshusen på Örnens väg i Handen., Stålstöttor, så kallade stämp, trycker upp taket för att det inte ska riskera att rasa in.

I slutet av februari ska alla som hyr en parkeringsplats i Haninge Bostäders tvåvåningsgarage på Örnens väg i Handen vara evakuerade. Bostadsbolaget erbjuder dem att parkera gratis mittemot garaget i ett skogsområde i väntan på att garaget renoveras och kan användas igen i slutet av året.

– Det är skandal att ett garage i betong som är byggt 1992 håller på att rasa, det borde hålla i 100 år, säger Christoph Vejde, vd på Haninge Bostäder.

Läs ocksåGaragestriden har fått hyresgästerna att gå samman

Bolaget har under åren gjort punktvisa reparationer och på senare tid tvingats stötta upp delar av garaget med specialtillverkade stämpor för att det inte ska riskera att rasa, men nu har det gått så långt att riskerna för personskador har blivit uppenbara.

– Vi tog in en konstruktör som bedömde olycksrisken som så stor att han ville stänga av garaget så fort som möjligt. Tillsammans beslöt vi att evakuera alla till sista februari och samtidigt stötta upp med ännu fler stämpor i enlighet med en av konstruktören framtagen stämpplan, säger Christoph Vejde.

Han hävdar att Skanska, som byggt garaget, har gjort en felkonstruktion och att det är skälet till att garaget håller på att rasa. Något som Skanska själv har medgett efter inspektion på platsen, enligt Christoph Vejde.

Läs ocksåP-platsernas bredd passar en folkabubbla - men nu finns en halvmeter bredare bilar

–  Kostnaden för reparationen bedöms hamna på 10-15 miljoner kronor, pengar som vi kunnat använda på ett mycket bättre sätt för våra hyresgäster. Vi kommer att ha en dialog med dem om detta när reparationen är klar, säger han.

Annons

Nosrat Salimi är en av de som har haft sin bil i garaget på Örnens väg i Handen som nu ska renoveras.

– Tänk om man skulle vara i garaget och det rasar. Det är skrämmande, säger hon.

Läs ocksåTusentals bilar skadas på parkeringar – hyresvärdar vill göra p-platser bredare

Hon är positiv till renoveringen, men mindre nöjd med att under byggtiden behöva parkera i en skogsdunge som ligger en bit från garaget.

– Jag tror inte det är ett säkert ställe att parkera på.

Christoph Vejde berättar att flera hyresgäster som redan idag parkerar i skogsdungen har hört av sig till bolaget eftersom de är oroliga för inbrottsrisken.

Annons

– Men vi har satt in ett vaktbolag som patrullerar området såväl dagtid som nattetid. Även parkeringsbolaget, som kontrollerar p-tillstånden, håller ögonen öppna.

 Mia Thran, presstalesperson på Skanksa, säger att de har en dialog med Haninge Bostäder.

– Vi vet inte varför taket håller på att rasa och utreder nu om det är en felkonstruktion, bristande underhåll eller om felet beror på yttre påverkan, säger hon.

Läs också Ingemar möttes av mosad framskärm – fler skador när bilar växer ur p-platserna Pensionären Jonnys garageavgift höjdes med 68 procent: "Jag fick en chock"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.