Annons

Patrick designade sin egen gård

Helsingborg För tre år sedan var det ingen som höll till på gården. Patrick Serrarens tog saken i egna händer och designade en egen.
Foto: Gry Ellebjerg
– Min absoluta favoritväxt är fjärilsbusken. Men det finns så mycket fint. Kirgislök, som ses på bilden, är också ljuvlig, säger Patrick Serrarens.

Hur kom det sig att du designade din egen innergård?

– Jag gick Yrkeshögskolan i Eslöv med fastighetsinriktning. Ett av utbildningsmomenten var att göra någon form av grönområdesförändring. Då tänkte jag varför inte göra det på  min egen innergård.

Hur gick du tillväga?

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Jag gick runt och inventerade allt som fanns på gården och försökte göra mig en bild av hur det skulle kunna se ut. Jag ville att den skulle vara lättskött, fin och användarvänlig. När jag var klar lämnade jag rapporten till fastighetsskötaren men inget hände. Det var först när en hyresgäst klagade på innergården och vi hade ett möte med Helsingborgshem som min rapport kom upp.  Alla tyckte om mitt förslag. På den vägen är det.

Annons

Vad gick ditt förslag ut på?

– Målet var att rusta upp hela gården så att människor skulle få lust att gå ut. Jag stod för ritningarna och Helsingborgshem stod för budgeten och utförandet. De satte upp ljus som aktiverades av rörelse och ljus som tändes vid en viss tidpunkt. Det gav både trivsel och trygghet. Några odlingslådor sattes ut för dem som längtade efter att skörda grönsaker. En mattställning som ingen använde byttes ut mot en grill.

Kan du beskriva hur livet på gården förändrats sedan ”ansiktslyftningen”?

Annons
Läs ocksåHyresgästerna går samman för att rädda sina uteplatser: ”Vi vill bara ha trygghet”

– Folk har kommit ut ur sina lägenheter. Innan var det ingen som använde gården. Nu sitter här folk varje dag. Vi hälsar på varandra och pratar om allt mellan himmel och jord. Om jag tar mig själv som exempel har jag blivit gladare. Plötsligt bor jag i en finare utemiljö. Det ger ett stort mervärde.

Fakta: Patricks gårdstips

Om du vill göra om din innergård börja med att få klartecken från din hyresvärd. Gör gården lätt att sköta. Tänk på vilka växter du vill ha och hur de förhåller sig till möblemanget. Ta reda på när och hur länge olika växter blommar. Sätt sedan samman de som blommar vid olika tidpunkter.
Odlingslådor är en bra lösning för de hyresgäster som vill odla bär och grönsaker. Njut!

Läs också Ofrivilligt isolerad av dålig snöröjning: "Jag hamnade i en husarrest" "Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning" Trädgårdsexperten John Tizzard: "Gräsmatta vid hyreshuset räcker inte längre"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.