Annons

Städerna tätnar dramatiskt i Halland – Kungsbacka toppar listan

Halland Utrymmet minskar för Hallands invånare. En hel del i Halmstad och Varberg men allra mest i Kungsbacka. Enligt prognosen lär invånarna få tränga ihop sig ännu mer.

Utrymmet minskar i Halland. Den så kallade befolkningstätheten (invånare per kvadratkilometer) har under de senaste 20 åren ökat i alla kommuner, allra mest i Kungsbacka. Halland är det fjärde mest tätbefolkade länet i Sverige efter Stockholm, Skåne och Västra Götaland.

Tätast bor man i Kungsbacka, enligt Statistiska centralbyrån, SCB:s statistik. Om Hallands yta delades in i fotbollsplaner (likt Allsvenskans) skulle varje Kungsbackabo bo på en fotbollsplan medan Hylteborna kan bre ut sig på 12 var. Enligt prognosen ska Hallands befolkning öka kraftigt, från dagens cirka 330 000 invånare till närmare 400 0000 år 2040. Eftersom ytan är densamma får befolkningen tränga ihop sig.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare
Kommun Invånare per kvadratkilometer 2019 Ökning procent på 20 år
Kungsbacka 139 33%
Halmstad 101 25%
Varberg 74 24%
Falkenberg 41 18%
Laholm 29 14%
Hylte 11 4%

Nackdelar som brukar lyftas fram när stora städer växer och invånarna ska samsas på mindre yta är bostadsbrist, buller och risk för ökad segregation. Att naturen får människan att må bra är forskningen överens om och att gröna ytor försvinner när hus byggs allt tätare ses som en stor nackdel. Fördelar är en mer hållbar livsstil med cykling, närhet till kommunikationer och gemensam service. Likaså upplevs det ofta tryggt, socialt med grannar och med levande gemensamma knutpunkter.

Annons

Thomas Niedomysl, docent i kulturgeografi och analytiker på Region Halland ser inga direkt nackdelar med att städer växer och att fler samsas på samma yta. Kommunerna måste dock se upp så att det inte går för snabbt för det kan skapa problem till exempel med bostäder. Han konstaterar också att det tätnar i Sverige men landet är fortfarande glesbefolkat i jämförelse med andra EU-länder och för att inte tala om Singapore (där cirka 65 invånare samsas på varje fotbollsplan jämfört med sex-sju i Sverige).

Svenska städer strävar efter att växa, till exempel vill Halmstad öka med 50 000 invånare fram till 2050. Thomas Niedomysl ser mekanismerna bakom.
– Det skapar ytterligare tillväx och skatteunderlag vilket gör det lättare att investera i till exempel nya skolor. Sen ska man inte glömma att det finns en psykologisk aspekt. På politisk nivå blir den en intäkt för om man gör rätt eller fel saker. Egentligen kanske det inte stämmer, det finns inget egenvärde i att växa, men det blir trevligare rubriker i tidningen, säger Thomas Niedomysl.

Annons
Läs ocksåSå fick Eva sin hyra halverad i rätten: ”Jag har inte kunnat smälta det”En äldre, kortklippt kvinna som står i ett rum med flera gröna krukväxter och prydnadssaker, bland annat en tomte. I bakgrunden en katt.

Christian Lindgren bor på Nyhem i Halmstad. Det är en av Halmstad mest tätbefolkade kvarter. Hem & Hyra har listat 20 områden där invånarna I Halmstad bor som mest nära sina grannar.

Fakta: När städerna tätnar

Fördelar:
Hållbart att samsas om samhällsservice och kollektivtrafik.
Socialt och tryggt med grannar.
Mindre transporter.

Nackdelar:
Mindre grönområden.
Bostadsbrist.
Dyrare bo – risk för segregation.

Fakta: Så tätt bor man i världen
Monaco

Sveriges befolkningstäthet är 25 invånare per kvadratkilometer. Den totala befolkningen delas med all landareal, även berg och vatten. Den säger inget om hur tätt befolkningen bor i olika områden. Högst befolkningstäthet i världen har Monaco med cirka 26 374 invånare per kvadratkilometer följt av Singapore 8 480 och Bahrain 2 230.

Av våra grannländer har Danmark störst befolkningstäthet med 137 invånare per kvadratkilometer. Finland har 18. Norge 15 och Island 3.
Källa: Globalis
Bild: Pixabay

Läs också Förhandlingarna bröt samman när Ulfs värd ville höja hyran med 12 procent – det händer nu Hyr för en spänn – ett erbjudande som inte gick hem: "Stolt att vi försökte" Krävs på 10 år gammal hyra – därför kan hyresgästen tvingas betala Ombildning till bostadsrätter blir inte av - HFAB säljer 175 lägenheter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.