Annons

Pengar ”försvann” från Halmstadlägenhet

Halmstad På första hyresavin fanns pengar i lägenhetens underhållsfond. När kvinnan sedan skulle använda dem till ett golv var de försvunna. Nu ställer Hyresgästföreningen den kommunala värden till svars.
Foto: Petra Martinsson/Hyresnämnden
Hyresgästen ville att bolaget betalade nya golv när hon nu inte hade några fondpengar att ta av. Hyresgästföreningen höll med.

Hyresgästföreningen har vänt sig till Hyresnämnden i Göteborg och ansökt om ett så kallat åtgärdsföreläggande mot Halmstads kommunala bostadsbolag HFAB. De vill att bostadsbolaget betalar för nya golv i sovrum och hall, inte den nyinflyttade hyresgästen.

HFAB:s lägenheter har fonder som är knutna till enskilda bostäder och som ska bekosta sedvanligt underhåll. Till dessa avsätts varje månad en del av hyran. Hyresgästerna bestämmer över fonden och kan prioritera vad de vill ha gjort.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Enligt Hyresgästföreningens jurist fick den inflyttade hyresgästen en första hyresavi som berättade att det fanns närmare 7 000 kronor i fonden. När kvinnan hade flyttat in och skulle beställa golv fick hon höra att det inte fanns några pengar. Det var noll på saldot.

Annons

I sitt yttrande skriver HFAB att innan kvinnan flyttade in gjordes en besiktning som kom fram att några rum behövde tapetseras om vilket fonden fick vara med och betala. I fråga om golven bedöms de vara ”normalt slitna” för likvärdiga lägenheter. När det gäller saldot på den första hyresavin skriver bolaget: ”Beloppet från fondssaldot på hyresavin regleras först när HFAB har gjort en beställning”.

Också i början av 2018 drev Hyresgästföreningen ett ärende som handlade om fonden eller HFAB skulle betala skador i en lägenhet. Hyresgästen fick rätt.
I nästa vecka möts parterna i hyresnämnden.

Annons
Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.
Fakta: HFAB:s underhållsfond

• Trädde i kraft på våren 2017. Ersatte den så kallade Bonusfonden där pengarna följde med hyresgästen.
• Bolaget tillför varje månad pengar till lägenheten och de ska användas när det behövs.
• Hyresgästen bestämmer men kan inte underhålla mer än vad fonden räcker till.
• Fonden kan användas till kan så kallat ytskiktsunderhåll som golv, väggar och tak genom målning/tapetsering eller byte, samt sprutmålning av köksluckor, byte av innerdörrar samt till ny bänkskiva.
Källa: HFAB

Läs också Varannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sig De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.