Annons

Peters hyra höjdes med 43 procent

Lund Nu protesterar han i hyresnämnden. Inlagan är lång. På över hundra sidor motsätter sig Peter Bergwall hyresavtalet mellan värden och Hyresgästföreningen.

Peter trivs i sin lägenhet på Fredsgatan i centrala Lund.  
– Det är därför jag kämpar med näbbar och klor. Den nya hyran gör det meningslöst att hyra, då kan man lika gärna köpa en bostad, säger han.
I fastigheten har värden Häglunds bytt stammar och samtidigt passat på att renovera kök och badrum. Notan landar hos hyresgästerna. Över en natt gick Peters hyra upp med 2 132 kronor. För sin trerummare betalar han nu 7 148 kronor i månaden. Det innebär en årskvadratmeterhyra på 1 430 kronor, långt över genomsnittet för kommunala LKF på strax under tusenlappen.
– Hur man än vänder på det är det ingen likvärdig hyra, säger Peter som tagit fram massor av statistik från SCB över hyresnivåerna i Lund och nationellt.  
En rimlig hyra vore maximalt 5 600 kronor i månaden, menar Peter. Tillsammans med sina grannar överklagar han nu den nya hyran.

Statistik som den Peter Bergwall använder sig av är inte något som hyresnämnden bryr sig om, menar Hyresgästföreningens förhandlare Petter Ek.  
– Du kan hitta vad sjutton du vill i statistik. Men hyresnämnden tittar på enbart på jämförelseobjekt. Och eftersom fastighetsägaren Häglunds hänvisar till sina tidigare prövade fastigheter är det inte så mycket jag kan göra, säger han.
Häglunds har tidigare fått genom liknande höjningar på Byggmästaregatan och Blekingevägen i Lund. Bland de boende på Blekingevägen blev reaktionerna starka när hyrorna höjdes med 50 procent. Många av hyresgästerna valde att överklaga men förlorade kampen i hyresnämnden och hovrätten.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Peter Bergwall är besviken på Hyresgästföreningen som inte tog striden.

– Jag märker att folk är uppgivna. Det är här man tycker att Hyresgästföreningen skulle kunna fylla en funktion, när individen inte känner att man klarar av att göra sin röst hörd.  
Peters första tanke var att säga upp sitt medlemskap i protest.
– Men jag har tänkt om, som medlem kan jag vara med att påverka så jag stannar kvar.
Nu har han i stället engagerat sig i Lundaföreningen. I mars valdes han in i styrelsen för Hyresgästföreningen i Lund.

Annons
Läs också Hyresgästerna på Fredsgatan förlorade hyresstriden Hyresnämnden granskade standarden på Fredsgatan Svårt att få hyresnämnden att ändra hyran Chockhöjning i Lund prövas i nämnden Värden bröt mot kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.