HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Chockhöjning i Lund prövas i nämnden

Lund Striden om hyrorna i Häglunds fastighet på Fredsgatan i centrala Lund nådde på onsdagen hyresnämnden.

Som Hem & Hyra tidigare berättat har hyresgästerna på Fredsgatan i Lund drabbats av hyreshöjning r på upp mot 43 procent efter att värden Häglunds bytt stammar och passat på att renovera kök och badrum. 15 av husets 24 hyresgäster har överklagat hyran som godkänts av Hyresgästföreningen.

Vid onsdagens sammanträde yrkade de boende på att hyrorna höjs med maximalt 12 procent i stället för över 40 procent. Och att den nya hyran infasas med maximalt 250 kronor om året, på samma sätt som LKF har valt att fasa in sin nya hyressättningsmodell, den så kallade Lundamodellen, för sina hyresgäster.

Läs ocksåHyresgästerna på Fredsgatan förlorade hyresstriden

Inför förhandlingen hade Peter Bergwall och hans grannar tagit fram ett gediget statistiskt jämförelsematerial. Inlagan till nämnden är på över hundra sidor.

– Hyresnivåerna är oförklarligt mycket högre än likvärdiga lägeheter. Vårt jämförelsematerial talar sitt tydliga språk, sa han och pekade på att av alla LKF:s bostadsområden är det bara tre som ligger över Fredsgatan i hyra och det är exklusiva boenden som Ribbingska. Inte ens planerade nybyggen för 2014 blir dyrare.

Christer Sandström, juridiskt ombud för fastighetsägaren Häglunds, försvarade höjningen med att bolaget tidigare fått igenom liknande höjningar i sina andra fastigheter. Dessutom har hyran justerats upp ytterligare något enligt honom.

Annons
Läs ocksåHyresnämnden granskade standarden på Fredsgatan

– Vi har bättre köksinredning än i de tidigare avgörandena, vi har bättre badrum som vi har vägt in i det hela.

Hyresrådet Ylva Lönnaeus betonade under förhandlingen att bevisbördan ligger på hyresgästerna eftersom fastighetsägaren och Hyresgästföreningen redan kommit överens.

– Utgångspunkten är att om parterna kommit överens så är hyran skälig. Det är upp till er att motbevisa det.

Läs ocksåSvårt att få hyresnämnden att ändra hyran

Mötet avslutades med att hyresgästerna fick två veckor på sig att ta fram andra lägenheter med liknande standard och lägre hyra som hyresnämnden kan besiktiga. Utanför förhandlingssalen var många av hyresgästerna kritiska till processen.

– Det känns som det finns en obalans i rättssystemet när hela bevisbördan hamnar på oss, säger Celina Sari.

Annons

Märkligt att hyresnämnden inte granskar hyresuppgörelsen mellan Häglunds och Hyresgästföreningen, märkligt att Häglunds kan hänvisa till sina egna fastigheter, tycker hon.

Peter Bergwall håller med.

– Ja,  systemet verkar vara upplagt så att man inte ska kunna vinna. Vi menar ju att vi har tydlig bevisning redan nu i vårt material men det verkar inte som om vare sig nämnden eller fastighetsägaren läst det. 

Läs också Peters hyra höjdes med 43 procent Värden bröt mot kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.