HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyresgästerna på Fredsgatan förlorade hyresstriden

Lund Hyresnämnden gick på fastighetsägarens linje vilket innebär att de boende på Fredsgatan 3 får sina hyror höjda med omkring 40 procent utan någon mer infasning.

I fastigheten har värden Häglunds bytt stammar och samtidigt passat på att renovera kök och badrum med hyreshöjningar på över 40 procent som följd. 15 av husets 24 hyresgäster överklagade ursprungligen hyran som fastställts i förhandlingar mellan hyresvärden och Hyresgästföreningen.

De boende har sitt yrkande till hyresnämnden krävt att hyrorna ska höjas med 12 procent i stället för över 40 procent. Och att den nya hyran ska infasas med maximalt 250 kronor om året, på samma sätt som LKF har valt att fasa in sin nya hyressättningsmodell, den så kallade Lundamodellen.

Läs ocksåHyresnämnden granskade standarden på Fredsgatan

För drygt två veckor sedan gick hyresnämndens ledamöter runt i fastigheten och inspekterade standarden. På måndagen kom nämndens beslut: avslag för alla  hyresgästerna utom tre. Dessa får hyran sänkt med 300 kronor eftersom nämnden anser att deras lägenheter bör värderas som 1,5 rum och kök och inte två rum och kök som hyreskontraktet uppger.

”Vid en sammantagen bedömning anser hyresnämnden att det inte kommit fram något som utgör tillräckligt starka skäl för att anse att förhandlingsöverenskommelsen inte är skälig”, skriver nämnden i sitt beslut.

Annons

Peter Bergwall, en av de överklagande hyresgästerna, är besviken. Han har lämnat in sammanlagt flera hundra sidor med jämförelsematerial till hyresnämnden, ett material som han anser visar tydligt att hyresnivån efter renoveringen blivit alldeles för hög.

Läs ocksåSvårt att få hyresnämnden att ändra hyran

– Det känns inte riktigt som det är någon mening med att överklaga när det är så svårt att få rätt trots den detaljerade information som vi ändå lyckades ta fram, säger han.

Mest besviken är att han över att nämnden inte tog hänsyn till de boendes krav på en längre infasning av hyran. Dagens beslut innebär att han måste betala full hyra från den 1 juni år: 7 148 kronor i månaden för en tvårummare.

Annons

– Nu har min hyra höjts med 2132 kronor på fyra månader. Det är mycket pengar. Jag måste ta mig en titt på om jag över huvud taget har råd att bo kvar, säger han.

Läs ocksåChockhöjning i Lund prövas i nämnden
Läs också Peters hyra höjdes med 43 procent Värden bröt mot kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.