Annons

Planer på att stänga tvättstugor möts av protester

Uppsala Uppsalahem planerar att stänga hälften av tvättstugorna på Apelgatan i Uppsala. Planerna har skapat upprorsstämning bland hyresgästerna.

Uppsalahem planerar att minska på antalet tvättstugor i området eftersom de inte används tillräckligt mycket och för att spara energi.
I punkthusen på Apelgatan planerar man att stänga fyra av tio tvättstugor. Det innebär att hyresgästerna, varav många är äldre, måste ta sig ut ur byggnaden och gå tvärs över gården för att tvätta.
Stämningen bland hyresgästerna i de drygt 320 lägenheterna är upprörd, enligt Ylva Palm, ordförande i den lokala hyresgästföreningen.
– Folk pratar inte om något annat här. Det bor många äldre personer här och om det blir mycket snö har vi svårt att tänka oss hur det här ska fungera, säger hon.
Cirka 270 hyresgäster har skrivit på en protestlista som Ylva Palm ska lämna över vid ett möte med Uppsalahems representant under tisdagen.

En hyresgäst, som vill vara anonym, valde att flytta in i sin lägenhet bland annat eftersom den har tvättstuga i samma byggnad. Han skulle önska att Uppsalahem tog större hänsyn till de äldre hyresgästerna.
– Det finns ingen empati för att äldre människor tycker att det här är jobbigt. Den personliga aspekten är helt borta, säger han.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Enligt Uppsalahems förvaltare Frank Sonander planerar Uppsalahem att stänga tvättstugor i bostadsområdet eftersom de inte används i tillräckligt stor utsträckning. Istället kommer nya, miljövänligare maskiner att installeras i de kvarvarande tvättstugorna.
– Vi har fotograferat bokningstavlorna vid flera tillfällen. Ibland har det varit så få som två bokningar i månaden. Det känns inte schysst att ta av hyresgästernas pengar till att installera nya maskiner för 200 000 kronor när de inte nyttjas fullt ut, säger han.

Annons

Men många hyresgäster är äldre och kommer att ha svårt att ta sig till tvättstugan?
– Det är 50 meter att gå till tvättstugan i grannhuset. För de äldre som drabbas är det naturligtvis beklagligt, men samtidigt måste folk gå ut med sina sopor och det gör man ibland flera gånger i veckan.

Han påpekar att det hör till ovanligheterna idag att varje hus har en egen tvättstuga.
– Inget annat hus i något område jag vet har det. Även om man skulle ta bort bara ett par tvättstugor har hyresgästerna på Apelgatan fortfarande många fler  tvättstugor som i andra områden.

Annons
Läs ocksåUppsalahem lät hus förfalla i väntan på rivning eller renovering – nu tvingas de rusta dem för 15 miljonerCarolina Munkfors och Max Pettersson ståt på marken, Jocke Honkamäki står en våning upp i en byggnadsställning under uppbyggnad vid en ljus men smutsig putsad fasad. Längst till vänster syns en del av en lastbil. Uppsalahem har tvingats renovera fönster i Eriksberg och Svartbäcken genom ett åtgärdsföreläggande från kommunen.

Enligt Ylva Palm stämmer det inte att tvättstugorna inte används.
– Många hyresgäster går ner och tvättar utan att boka. Och så vitt jag vet har de fotat bokningstavlorna under sommaren, och då vet ju alla att det tvättas mindre. Så det argumentet köper inte vi.

Läs också Gottsunda centrum firar 50 år – nu rustas miljonprogramshusen Ingrid i Gottsunda fick besök av EU-projekt – så vill Uppsalahem minska sitt klimatavtryck Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.