Annons

Platen höjer hyrorna vid nyår

Motala Platen i Motala höjer hyrorna med i genomsnitt 2,55 procent vid årsskiftet. För tredje året i rad får hyresgästerna i Bråstorp en högre höjning än övriga.
Foto: Jenny Knutsson
Motalas största hyresvärd, Platen, höjer hyrorna vid årsskiftet.

— För den stora majoriteten blir höjningen 23,50 kronor per kvadratmeter och år, säger Hyresgästföreningens förhandlare Håkan Dahlgren.

Det innebär 137 kronor mer i månadshyra för en trea på 70 kvadrat. För ett 100-tal lägenheter, främst på mindre orter i kommunen som Nykyrka och Tjällmo, som har kallhyra blir höjningen 21 kronor per kvadratmeter och år.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Enligt Platens vd Lars Åke Landén är det allmänna kostnadsökningar som ligger bakom.

— Det som sticker ut är byggkostnaderna. De har dragit i väg de senaste åren. Om vi ska kunna fortsätta underhålla i den takt som vi vill så behöver vi kompensera prishöjningarna där tyvärr.

Det finns också planer på att rekrytera en integrationsstrateg.

Läs ocksåSå blir din hyra 2020 i Östergötland

— Vi vill jobba mer med de mjuka delarna i vår förvaltning och tror att det här kan vara en bra satsning, säger Lars Åke Landén.

Annons

180 hyresgäster i Bråstorp får ett högre hyrespåslag, 28,50 kronor. Det är tredje året i rad som hyrorna höjs mer där än i övriga beståndet. Både Hyresgästföreningen och Platen bedömer att hyrorna där ligger för lågt i förhållande till övriga beståndet med tanke på lägenheternas standard. När Bråstorp byggdes i början av 1990-talet var lägenheterna svåruthyrda och det infördes speciallösningar som nu håller på att fasas ut.

— Det har hänt mycket i Bråstorp sedan dess. Då fanns inte köpcentret som ligger där i dag till exempel så det har blivit mer attraktivt att bo där. Men nu börjar man komma upp i hyresnivåer som är likvärdiga med övriga beståndet, säger Håkan Dahlgren.

Läs ocksåUppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet

Samtidigt får området Guldkullen hyreshöjning för första gången på flera år. Där har situationen varit den omvända och hyrorna bedömts ligga för högt i förhållande till lägenheternas standard.

— Platen har gjort en del åtgärder där också så det känns inte motiverat att låta hyrorna fortsätta ligga still, säger Håkan Dahlgren.

I genomsnitt innebär uppgörelsen en höjning med 2,55 procent. Platen hade begärt att få höja med 3,3 procent.

Annons

Enligt Lars Åke Landén är det i första hand underhållet som påverkas av att hyreshöjningen blir lägre än Platen begärt.

— Men vi har hittat en nivå som vi kan leva med, även om vi kanske får plocka bort lite här och där, säger han.

— Jag kan inte säga att jag är nöjd, det hade gärna fått hamna lite lägre. Men jag är nöjd över att vi kunde hitta en uppgörelse och komma överens lokalt, säger Håkan Dahlgren.

Kommunala Bostadsstiftelsen Platen är med sina cirka 5 700 lägenheter största hyresvärd i Motala kommun.

Läs också Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Jätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.