HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Platen i Motala höjer hyrorna

Motala Hyrorna höjs för de flesta av Platens hyresgäster vid nyår. Medan boende på Guldkullen slipper höjning helt så blir den högre än genomsnittet i Bråstorp.
Foto: Jenny Knutsson
Platen höjer hyrorna med i genomsnitt 2 procent vid årsskiftet.

Kommunala bostadsstiftelsen Platen i Motala begärde att få höja hyrorna med i genomsnitt 2,3 procent.

— Vi landade på 2 procent i snitt. Det är en överenskommelse som känns rimlig. De har kunnat visa att de har kostnader som ökar, säger Hyresgästföreningens förhandlare Carina Johansson.

Läs ocksåVd:n tror inte på lågprisrust

Enligt Platens vd Lars Åke Landén så är det mycket som har blivit dyrare.

— Egentligen är det inte någonting särskilt som sticker ut utan det handlar om allmänna kostnadsökningar. El och sopor går upp och så får vi en ny prismodell för fjärrvärmen som påverkar en del, säger han.

2018 landade hyreshöjningen på 0,66 procent. Då skrev Platen om lån och sänkte sina räntekostnader, vilket bidrog till att hålla nere höjningen.

Läs ocksåHöjda hyror hos privatvärdar i Kungsbacka och Mölndal

— Något sådant har vi inte i år, säger Lars Åke Landén.

Liksom vid de flesta av de senaste årens hyresförhandlingar så lämnas hyrorna i området Guldkullen orörda även 2019.

— Hyrorna ligger fortfarande högt där med tanke på att husen är byggda 1964 och sedan dess har inte mycket gjorts. Men nu ska ytterdörrarna bytas, tydligen blåser det in snö genom dem på vintern, säger Carina Johansson.

Läs ocksåDe gräver för 34 nya lägenheter

Samtidigt får boende i Bråstorp, för andra året i rad, en högre höjning än genomsnittet. Där höjs hyrorna med 3,12 procent.

— De lägenheterna byggdes i början av 90-talet och har högre standard men lägre hyror än Guldkullen. Det är inte rättvist och sådana här skevheter behöver rättas till, menar Carina Johansson.

Enligt Lars Åke Landén finns det historiska förklaringar till den ojämna hyressättningen. Bostadskrisen slog till lagom när lägenheterna i Bråstorp stod färdiga och det blev svårt att hyra ut dem. Platen erbjöd därför rabatter och plombering av rum för att locka hyresgäster. I dag är Bråstorp ett populärt område och det är inte längre några problem med uthyrningen, men hyrorna är fortfarande lägre än i de flesta andra av Platens bostadsområden.

De nya hyrorna börjar gälla från och med 1 januari 2019. Platen har cirka 5 700 lägenheter i Motala kommun.

Läs också De vill stoppa massflykt från Åkra Värmdö Bostäder höjer hyran

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.