Annons

Platen säljer för att slippa renovera i Tjällmo

Motala 36 hyresgäster i Tjällmo har fått en ny hyresvärd. Platen säljer lägenheterna för att slippa renovera och även för att frigöra resurser till underhåll av andra fastigheter.
Foto: Jenny Knutsson
Gunborg och Kurt Thörngren tror att det kommer att fungera bra med deras nya värd.

För några år sedan gjorde kommunala Bostadsstiftelsen Platen en omfattande kartläggning av underhållsbehovet i fastighetsbeståndet. Den visade på ett omfattande och kostsamt behov och hyresvärden följer nu en långsiktig åtgärdsplan.

Flera fastigheter i Motala tätort har sålts, dels för att få in pengar till investeringarna men i vissa fall även för att slippa utföra kommande underhåll. Så var till exempel fallet när området Briggen såldes för ett par år sedan. Och samma faktorer ligger bakom försäljningen av lägenheter på Egeltorpsvägen i Tjällmo.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Vår strategi har varit att sälja bort kommande underhållsbehov och i stället kunna lägga pengar på att underhålla andra fastigheter, säger Platens vd Lars Åke Landén.

Tar ni ert ansvar som fastighetsägare när ni agerar på det sättet?

– Vi underhåller för många miljoner men pengarna räcker inte till allt. Nu kan vi underhålla andra fastigheter i stället och chansen för att de här blir iordninggjorda har nog ökat i och med försäljningen, säger Lars Åke Landén.

Läs ocksåDe bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixaDe spröjsade fönstren var fuktiga av kondens när hyresnämndens ledamöter åkte ut för att själva bedöma hur skadade de var.

Han betonar att Platen inte har för avsikt att avveckla sitt fastighetsägande på de mindre orterna i kommunen.

Annons

– Tvärtom så betyder den här försäljningen att vi kan satsa i till exempel Nykyrka och Godegård. Och vi har fortfarande kvar två områden i Tjällmo.

Några fler fastighetsförsäljningar är inte på gång, enligt Lars Åke Landén.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

– Inte just nu i alla fall.

Köpare till de 36 radhuslägenheterna i Tjällmo är en privat fastighetsägare från Motala, Bengt Axén. Ägarbytet skedde formellt 1 maj och köpeskillingen uppgår till 9,7 miljoner kronor.

Gunborg och Kurt Thörngren bor i en av de sålda lägenheterna. De är försiktigt positiva till att ha fått en ny värd.

Annons

– Det blir nog bra det här, tror Kurt Thörngren.

Hustrun Gunborg håller med.

– Jag tycker redan att det syns på gräsmattorna. Gräsklippningen fungerar bättre nu, tycker hon.

Läs också Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Hyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på film Valentino fick inte byta lägenhet – kostade honom jobbet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.