HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Platens hyreskrav lägst hittills

Motala Platen i Motala vill höja hyrorna med 1 procent från 1 januari. Det är det hittills lägsta hyreskravet bland länets kommunägda hyresvärdar inför nästa år.

Ökade kostnader för bland annat el och fjärrvärme, samt en ambition att fortsätta satsa på underhåll ligger bakom hyreskravet, enligt Bostadsstiftelsen Platens vd Lars Åke Landén.

Platen har begärt att få höja med 8,50 kronor per kvadratmeter och år, vilket motsvarar 1 procent. Det skulle innebära en hyreshöjning på ungefär 50 kronor i månaden för en lägenhet på 70 kvadratmeter.

Läs också

– Det är det lägsta yrkandet vi har haft på ett antal år och även lägre än våra överenskommelser de senaste åren, säger Lars Åke Landén.

Han konstaterar att ränteläget är gynnsamt och att de flesta kostnader ser ut att ligga ganska stilla framöver, men att elen och i viss mån även fjärrvärmen väntas bli dyrare.

– I första hand måste vi täcka våra ökade kostnader men vi vill också lägga mer på underhåll, säger Lars Åke Landén.

Läs ocksåGratisplatser försvinner - nu tvingas Dunio betala för parkeringenEn parkeringsplats till vänster och till höger en bild på en leende kvinna med slöja.

Hyresgästföreningens förhandlare Håkan Dahlgren tycker att yrkandet är ett bra utgångsläge inför den kommande förhandlingen.

– Platen har presenterat ett väldigt välarbetat material och en ambitiös och noggrann budget. Det är inte så att de tar i lite extra bara för sakens skull, utan de lägger en budget som de tror på, säger han.

Men han betonar också att en eventuell hyreshöjning är en förhandlingsfråga.

Läs ocksåNils-Gunnar har fel telefon - blir utan hyresbonus till julMan sitter vid ett bord och håller i en mobiltelefon

– Vi ska naturligtvis försöka se om det finns substans i deras yrkande och om det går att nå en lägre nivå. Det är vår uppgift, säger Håkan Dahlgren.

Han välkomnar Platens ambition att fortsätta med sitt underhållsarbete och menar att det är lättare att gå med på en hyreshöjning där pengarna kommer de boende till del i stället för att hamna i ägarens fickor.

På flera håll i länet, bland annat Norrköping och Linköping, tar kommunen årligen en del av vinsten ur det kommunala bostadsbolaget för att använda till annan verksamhet.

– Motala kommun kan inte plocka pengar ur Platen eftersom det är en stiftelse. Det är bara att tacka och ta emot att man inte har valt att göra om den till ett aktiebolag, säger Håkan Dahlgren.

Hyresförhandlingen inleds i början av december.

Platen äger 5 750 lägenheter, vilket är mer än hälften av alla hyreslägenheter i kommunen.

Läs också Från Italien till Gamla stan - här blir balkongerna läktare Arne hamnade i flyttkarusell som ska pågå i tio år
Länkar

Platens hyreskrav lägst hittills

Motala ​Bostadsstiftelsen Platen i Motala vill höja hyrorna med två procent 1 januari. Det är det hittills lägsta hyreskravet bland kommunala bostadsbolag och bostadsstiftelser i länet.

​En höjning med två procent skulle innebära att en lägenhet som i dag kostar 5 000 kronor i månaden blir 100 kronor dyrare.

Hyresgästföreningens förhandlare Håkan Dahlgren konstaterar att det är det lägsta kravet som någon allmännytta presenterat hittills i Östergötland inför 2012.

Läs ocksåGratisplatser försvinner - nu tvingas Dunio betala för parkeringenEn parkeringsplats till vänster och till höger en bild på en leende kvinna med slöja.

– Utgångsläget för förhandlingarna känns relativt gott, säger han.

Enligt den information som Håkan Dahlgren har fått så vill Platen satsa mer på fastighetsunderhåll nästa år. Att kravet trots det inte är högre beror till stor del på att Motala kommun har för avsikt att inte höja taxorna för vatten- och avlopp 2012. Taxebundna kostnader utgör en betydande andel av Platens kostnader.

Förhandlingen inleds 22 november.

Läs ocksåNils-Gunnar har fel telefon - blir utan hyresbonus till julMan sitter vid ett bord och håller i en mobiltelefon

”Vi vill helst inte ha ett spel för galleriet”

Fakta: Hyreskrav från allmännyttorna i länet

Ramunderstaden, Söderköping: 3,6% (4,0% om man räknar bort nybyggda lägenheter som slipper höjning.
Bostadsbolaget i Mjölby: 3,8%.
Stiftelsen Kindahus: 5,7%.
Bostadsstiftelsen Platen, Motala: 2%.

Läs också Från Italien till Gamla stan - här blir balkongerna läktare Arne hamnade i flyttkarusell som ska pågå i tio år Så blir din hyra 2021 i Östergötland

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.