Annons

Polisen tog DNA-prov på fimpar – kan fälla rökande granne

Malmö Mannen i MKB:s hyreshus på Limhamn ska ha kastat glödande cigaretter från sitt fönster och ner på grannens uteplats. Enligt Räddningstjänstens expert hade det kunnat orsaka en eldsvåda. Nu ställs rökaren inför rätta.

Mannen stod och rökte i sitt fönster på andra våningen i hyreshuset. När han var färdig kastade han ner fimparna på på grannens uteplats. Så ser polisens misstankar ut. De glödande fimparna ska vid flera tillfällen ha orsakat skador på möbler, prylar och trägolv. Kvinnan med uteplatsen oroade sig för brandrisken och har gjort flera polisanmälningar.

”Det hade landat tre fimpar på mitt trätrall som ligger på golvet och två uppe på glasbordet”, berättade hon i förhör om en av incidenterna.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Polisen har gjort en noggrann utredning av fallet; dokumenterat platsen och skadorna med bilder och hört flera vittnen i huset. Man har samlat in fimpar från uteplatsen och NFC (Nationellt forensiskt centrum) har analyserat dessa och lyckats hitta mannens DNA. Resultatet är klassat som +4, det högsta möjliga på NFC:s sannolikhetsskala.

Bilder från förundersökningen. Markeringarna är gjorda av kvinnan med uteplatsen.

En av Räddningstjänsten Syds brandingenjörer har på uppdrag av polisen skrivit ett sakkunnigutlåtande. Enligt rapporten hade de glödande fimparna, om de inte hade slocknat, kunnat starta en brand i utemöblerna. Den hade kunnat sprida sig in i själva lägenheten och över till nästan grannes altan. ”Risk för uppkomst av farlig miljö för människor att vistas i har förelegat på altanan och i lägenheten”, står det i utlåtandet som är en del av förundersökningen.

Annons

Nu åtalas mannen för två fall av allmänfarlig vårdslöshet, två tillfällen våren 2019 då han ska ha kastat ner glödande cigarettfimpar från sitt fönster. I förhören nekar han till att ha gjort något farligt och säger sig bara ha fimpat på marken då han stått utanför porten. Han åtalas också för skadegörelse efter att en sen kväll ha bankat på grannkvinnans lägenhetsdörr med en hammare. Den gången ryckte en polispatrull ut till huset och mannen erkände direkt och lämnande över hammaren som nu används som bevis.

Läs ocksåRökning förstörde lägenheten på tre månader – Josef fick chocknota på 95 000 kronor efter uthyrningenRökning

Han har inte lämnat någon tydlig förklaring till vad som skett men menar att det har funnits en konflikt med grannarna i lägenheten under.

”Dom har konstiga saker för sig och sitter länge ute på terassen. Dom sitter där till fem på morgonen, det är konstigt. Jag har fått flytta in sängen i vardagsrummet för att sova”, sade han under polisförhören.

Annons
Läs ocksåL-politikern: "Skärp lagen så att hyresgäster slipper cigarettrök"Mette Johansson (L) vill få till en lagändring som förbjuder rökning i nybyggda flerbostadshus.

Kvinnan i bottenplanet har begärt ersättning på 48 000 kronor för förstörda prylar på uteplatsen Bland annat för markis, matta och en soffa. Hon vill även ha ett opreciserat belopp för ”kränkning”. Fastighetsägaren MKB å sin sida vill att mannen betalar 15 000 kronor för en ny lägenhetsdörr.

Enligt uppgifter i förundersökningen bor inte mannen längre kvar i huset.

Läs också Juridiskt ombud: Därför ska hyresgästen inte betala för påstådda rökskador Enköpingsbo kunde inte vistas i sin lägenhet på grund av kedjerökande granne Hyresgästen fimpade i köket – döms till fängelse för mordbrand

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.