Annons

”Politikerna måste ge vår generation ett löfte”

Göteborg Den högaktuella kampanjen #metoo har bäring även på bostadsmarknaden. Det vittnade unga om när Hyresgästföreningen ordnade bostadskongress i Göteborg i dag.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Aisha Ali, Stella Hagström och Ali Karimi samtalade med Anna Olin Kardell under Hyresgästföreningens bostadskongress på Chalmers på torsdagen.

Temat för dagen var just allas rätt till ett bra hem.

– Det finns en hel marknad på Facebook för bostäder där folk tvingas sälja ut sig själva, ”välj mig!”. Och det finns många där och på Blocket som utnyttjar dem som är desperata, sade 24-åriga Aisha Ali från Bergsjön.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Just nu bor hon själv i andra hand – ett avtal som när som helst kan upphöra med tre månaders varsel. Ändå är det hennes bästa och tryggaste bostadsdeal hittills, säger hon. Bättre det än att som tidigare behöva sova hos olika kompisar, eller tvingas ringa socialen för att hitta rum för natten som bostadslös.

Blivande civilekonomen Ali Karimi bor fortfarande hemma hos föräldrarna i Tynnered. Han ser på nära håll hur bostadsbristen påverkar kurskamraterna och deras studiesituation.

– Fem studenter kan bo i en lägenhet med fyra rum, och var och en betalar 4 000 kronor i hyra, säger han. Bostadsbristen är en väldigt stor orsak till att studenter inte klarar av tentaperioderna.

Läs ocksåBeslut på årsmötet: extra stöd till hyresgäster inför renoveringarProtester mot hyreshöjande renoveringar i Bergsjön tidigare i år. Nu har Hyresgästföreningen i Västra Sverige bestämt att utse ombyggnadsansvariga i alla sina 13 föreningsområden.

Ali önskar sig konkreta utfästelser från dem som har makt att göra något åt den skriande bostadsbristen.

– Politikerna måste ge vår generation ett löfte, säger han.

Annons

Majornabon Stella Hagström, 17 år och på väg ut i bostadsdjungeln, har samma önskan.

Läs ocksåMinusbudget på tio miljoner klubbad i StorgöteborgHyresgästföreningen region Västra Sverige har haft höstfullmäktige och antagit budget och verksamhetsplan för 2024 och 2025.

– Lyssna på de unga och se vilka känslor vi får av det här. Att vi mår dåligt. Det kommer att göra avtryck på framtiden, avtryck som vi inte vill ha, säger hon.

Bostadsbristen måste angripas utifrån rätt perspektiv, framhåller Aisha Ali.

– Sparka uppåt, inte på dem som är längst ner i hierarkin. Lägg det inte på exempelvis nyanlända, eller på vår generation. Och tänk på vem vi bygger för, säger hon.

På bostadskongressen diskuterades även mediernas roll när det gäller att förstärka otrygghet och utanförskap.

– Om du bevakar blåljus och säljer på det så åker du dit blåljusen åker. Men det gäller att åka till bostadsområdena på dagen också, konstaterade Joakim Fransson, chefredaktör på gratistidningen Göteborg Direkt, med en bakgrund inom kvällspressen.

Annons

Hem & Hyras chefredaktör Susanna Skarrie såg anledning till självkritik inom journalistkåren. Det är en fin balansgång mellan att lyfta fram problemen i utsatta områden och att släta över.

– Det är ett etiskt dilemma som journalist. Det finns en missriktad välvilja. Vi jobbar mycket med att normalisera livet i de här stadsdelarna, sade hon.

Torsdagens 120 åhörare fick bland annat även ta del av länsstyrelsens rapport om bostadsbristen i länet, Älvstrandens vision för Frihamnen och lokala politikers tankar om hur framtidens sociala bostadspolitik bör se ut.

Andra medverkande var Rädda Barnen, forskare från Chalmers, Göteborgs universitet och Malmö högskola med flera.

Läs också Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Lättare få lägenhet om du har släkting på bostadsbolaget: "Korruptionsrisk"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.