Annons

”Vad är Skövdepolitikerna ute efter?”

Skövde För Anders Forsberg på Hyresgästföreningen kom nyheten om att Skövdebostäders vd fått sparken som en chock. "Det handlar om politik", säger han.
Foto: Johanna Ohlson
Hyresgästföreningens Anders Forsberg förvånas över nyheten att Skövdebostäders vd Dan Sandén fått sparken.

– Det är klart man blir förvånad. Från Hyresgästföreningens sida har vi alltid haft en bra pratrelation till Dan Sandén. Och Skövdebostäder är ett solitt bolag med god ekonomi och många nöjda kunder. Därför är det som händer nu överraskande.

Det säger Anders Forsberg, förtroendevald inom Hyresgästföreningen, när Hem & Hyra når honom efter beskedet om att Skövdebostäders vd Dan Sandén fått sparken. Nyheten fick han via lokalpressen i morse. Bakgrunden till att Sandén får gå är att han och politikerna i bolagsstyrelsen har olika syn på Skövdebostäders framtida utveckling.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Visst har jag förstått att politikerna och bolagsledningen, med Sandén i spetsen, haft lite olika syn på vad Skövdebostäder ska satsa på framöver. Men att det skulle bli så här hade jag inte kunnat ana. Att politikerna ville ha väck honom! säger Anders Forsberg.

En stötesten är om Skövdebostäder ska bygga nya lägenheter i kommunens mindre tätorter i Skövde kommun. Orter som Lerdala, Tidan, Timmersdala och Stöpen. Här upplever Forsberg att politikerna är för nybyggnation medan Dan Sandén är emot. Som han förstått det har Skövdebostäder undersökt hur många som skulle vilja flytta in i nybyggda lägenheter på småorterna och kommit fram till att intresset är för litet.

– Nu projekterar Skövdebostäder visserligen för nya hyresrätter i Timmersdala och har planer även för Stöpen. Men i övrigt menar Sandén att det inte är försvarbart att bygga på de små orterna om man samtidigt ska driva Skövdebostäder på ett affärsmässigt sätt. Och även om vi på Hyresgästföreningen är för nybyggnation så måste man ha respekt för den affärsmässiga aspekten av saken, säger Anders Forsberg och tillägger att det vore bättre att satsa på äldreboenden på de mindre orterna.

Annons
Läs ocksåOmbildningskritikern Anders köpte sin hyresrätt: "Helst hade jag fortsatt att hyra"Anders Forsberg som är aktiv i Hyresgästföreningen har alltid tagit strid mot ombildningar. Nu har han själv köpt loss sin hyresrätt från allmännyttan i Skövde. "Inget vi efterfrågat", säger han.

– Äldreboenden behövs. Inte minst för att de som bor på de här orterna inte ska behöva flytta så långt när de behöver en annan boendeform, säger han.

Från Hyresgästföreningens sida är man kritisk till två saker som nyligen skrivits in i Skövdebostäders ägardirektiv. Det handlar dels om att bolaget ska verka för att en del av hyresrätterna ska ombildas till bostadsrätter. Och dels om värdeöverföringen från bolaget till kommunen.

– Vi undrar vad syftet är? Vill man ta död på företaget? Först beslutar man att bolaget själv ska verka för att sälja ut sina lägenheter. Och så hämtar man ut pengar ur bolaget. Förra året var det 15 miljoner som försvann den vägen. Och så petar man en vd som leder ett bolag med god ekonomi och som gång på gång vinner priser i kundnöjdhet, säger Anders Forsberg och ställer följande fråga:

Läs ocksåKommunen vill stoppa fönsterbyte i Skövde - beslutet överklagasRenoveringshets Gamla fönster

– Vilken kommande vd ska lyckas leverera ett bättre resultat än Dan Sandén gjort? Och då tänker jag både ur ett ekonomiskt perspektiv och utifrån hyresgästernas nöjdhet. Det ska bli väldigt intressant att se.

Annons

Enligt det avtal Dan Sandén har med Skövdebostäder så får han behålla sin månadslön på cirka 114 000 kronor i två år. Inte mycket att säga om enligt Anders Forsberg.

– Självklart drabbar det hyresgästerna när bolaget måste betala dubbla vd-löner under en period. Men har man ingått ett sådant avtal måste man hålla det, säger han.

Läs också Frågan till hyresgästerna i Skövde: Vill ni köpa loss era lägenheter? Sälja eller inte sälja hyresrätter? - det är frågan för Skövdebostäder Städbelöning till studenter gav lyckat resultat i Skövde

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.