HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Poseidon: ”Vi kommer inte att sluta bygga rökfritt”

Göteborg De flesta nya hyreshus som byggs i Göteborg är rökfria. Nu sågar hyresnämnden rökförbud i ett nytt beslut. Men största kommunala bolaget Poseidon håller fast vid sin linje.
Foto: Magnus Åsblad
Poseidon hoppas att människor ska hålla vad de lovat även om det inte går att bli uppsagd för att man röker. ”Hur vi kommer att agera om någon bryter mot rökförbudet får framtiden utvisa” säger Göran Leander, kommunikationschef.

Hyresnämnden i Göteborg levererar ett dråpslag mot alla fastighetsägare som vill bygga rökfritt.

”Rökning i normal omfattning inne i en lägenhet får i flertalet fall anses tillåtet, även om det finns ett förbud mot rökning intaget i hyreskontraktet” skriver nämnden i ett beslut om en 61-årig man i  Varberg, som hyresvärden ville säga upp.

Läs ocksåInget förbud i lagen mot rökning – ändå införs det i allt fler hyreshusPerson som röker.

Beslut i hyresnämnder anses inte prejudicerande. Det är först när hovrätten tagit ställning som det blir en riktlinje.Uttryckliga rökförbud är ännu inte prövade där, men redan 2014 slog Svea hovrätt fast att rökning inte kan anses vara en störning.

Varbergsfallet ger ännu en tydlig varningssignal till alla fastighetsägare. Att säga upp någon på grund av rökning kan bli mycket svårt. Det är också möjligt att hyresgäster kan överklaga rökförbud och få dem upphävda, anser Hyresgäsföreningens jurister.

I Göteborg storsatsar de kommunala bolagen på rökfria hus. Både Poseidon och Familjebostäder bygger enbart rökfria hus, medan Bostadsbolaget gör en del av sina nybyggen rökfria.

Läs ocksåHyresvärdens märkliga krav i Marias hyreskontrakt: "Förstod först efteråt vad jag signerat"En kvinna står på en farstubro och tittar ut, förbi kameran. Hon har glasögon och rödaktigt hår i axellängd. På sig har hon en lilablå munkjacka med rosa blixtlås och svarta byxor. Händerna har hon bakom ryggen. Huset bakom henne är gulrappat och i två våningar. Av verandan syns två vita pelare, ett vitt räcke samt ett trappräcke. Utanför räcket står en urna med ljung på en mörk pelare. Bakom verandan skymtar en gräsmatta med träd.

Göran Leander, kommunikationschef på Poseidon, säger till Hem & Hyra att bolaget är medvetna om att man kanske inte har lagen på sin sida.

– Vi har sagt redan från början att detta inte är prövat någonstans. Men vi ser det i första hand som ett åtagande hyresgästen gör när han eller hon skriver på kontraktet. Man förpliktar sig inte minst moraliskt genom att lova att man inte ska röka, säger Göran Leander.

Ändrar det här beslutet er inställning?

Läs ocksåTog bloss inomhus – då rök kontraktet: ”Rätt att röka i hemmet”

– Nej. Vi konstaterar bara att så dömde man i det här fallet. Vi får se om det kommer andra fall, men vi kommer inte att sluta bygga rökfritt ändå.

Vad gör ni om någon hyresgäst bryter mot rökförbudet?

– Vi får se vad som händer om det blir aktuellt. Huruvida vi kommer att driva det i domstol får framtiden utvisa. Men det första vi gör är i vilket fall alltid att prata med hyresgästen, inte att springa till dosmtol. Vi vill ha dialog med våra hyresgäster.

LÄS MER:

Rökning i röfritt hus inte skäl till uppsägning

Juristen: ”Det håller inte att säga upp någon på grund av rökning”

Tobaksrök var inte störande

Läs också Nu höjs hyrorna för var fjärde göteborgare Byggboom i Göteborg – Louisa är en av vinnarna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.