Annons

Premiär för Hertigens nya lekplats

Vadstena Efter två års väntan kunde Viggo Ekman äntligen premiärklättra i den nya klätterställningen. Hyresvärden VFAB har satsat närmare en halv miljon kronor på Hertigens lekplats.
Foto: Jenny Knutsson
, , ,

Redan hösten 2014 drev Hyresgästföreningen och Vadstena fastighets AB ett gemensamt boinflytandeprojekt där målet var en större och bättre lekplats i bostadsområdet Hertigen. Bland annat fick barnen i området komma med förslag på hur de helst skulle vilja ha det. Men projektet tog slut och arbetsgruppen upplöstes utan att någon ny lekplats blivit verklighet.

– Vi tog upp frågan igen i samband med hyresförhandlingen förra året och då tog VFAB tag i det, berättar Helene Nydahl, som är engagerad i den lokala hyresgästföreningen i Vadstena.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Arbetet har utförts under sommaren och i helgen var det invigning. Alla lekredskap har bytts ut och sanden har ersatts av mjuka plattor.

– Vi har bara sand på våra lekplatser i övrigt och har ganska mycket problem med katter som går där. Därför ville vi prova något nytt även om plattor är mycket dyrare än sand, säger Pia Björkman, besiktningsansvarig för lekplatser hos VFAB.

Den sandlåda som anlagts för de mindre barnen har försetts med ett skydd att dra över när den inte används.

Läs ocksåHär tar hyresgästerna strid mot kalla hem och dålig skötsel: ”Någon kommer ramla och skada sig snart”Rolf Ohlson, Maria Verlin och Susanne Sundström står på en snöig innergård i vinterklader. I bakgrunden syns gråmålade trähus med vita detaljer. Rolf håller en bunt dokument i handen och det snöar. Hyresgäster hos AB-hem kritiserar brister i lägenheterna och i skötseln.

Satsningen har kostat cirka 430 000 kronor och till stor del styrts av de EU-regler som finns för lekplatser. Det handlar framför allt om barns säkerhet. Bland annat har en rutschkana som tidigare fanns i en slänt på gården inte ersatts, vilken flera av de hyresgäster som Hem & Hyra pratar med tycker är tråkigt. Enligt Pia Björkman beror det på de stränga kraven som bland annat kräver ständiga kontroller så att det inte bildas håligheter mellan rutschkanan och marken där barn kan fastna.

Annons

Invigningen lockade ett 30-tal barn, som förutom att testa de nya redskapen även fick pröva lyckan i en fiskdamm. Lekplatsen fick gott betyg.

– Den är bra. Bättre än den förra, säger Viggo Ekman, som framför allt gillar att det finns en rejäl klätterställning.

Läs ocksåBirgittas ja räddade föreningenBirgitta Wirén i Motala

Hans mamma, Sandra Ekman, uppskattar underlaget.

– Det är skönt att slippa all sand som följde med Viggos kläder in, säger hon.

Men hon saknar ett staket runt lekplatsen.

Annons

– Många bilar kör in på gården och det känns lite olustigt att barnen kan springa rakt ut.

Åsa Andersson, ordförande i den lokala hyresgästföreningen, tycker att det är roligt att se vad ett gott samarbete med hyresvärden kan leda till.

– VFAB har lyssnat på oss och på dem som bor här på Hertigen. Det känns bra, säger hon.

Läs också Så blir din hyra 2021 i Östergötland Kattoaletten blev en ny picknickplats Nedlagd förening väcks till liv

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.