HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Premiär för Skövdes första trygghetsboende

Skövde Idag flyttar de första hyresgästerna in i kvarteret Fältspaten. Det är Skövdes första trygghetsboende och stans första flerbostadshus byggt som passivhus.

För ett drygt 1,5 år sedan satte Skövdebostäders vd Dan Sandén spaden i marken. Nu är husen redo för att bebos. 78 lägenheter av olika storlek får idag ta emot sina hyresgäster. En av dem är Roland Persson, 75 år, som tillsammans med sin hustru lämnar radhuset på 130 kvadrat för en trea som är hälften så stor.

– Det känns helt rätt. Idag finns det rum vi aldrig använder. Det är dessutom mycket jobb med så stort hus och trädgård. Nu kan vi lägga den tiden på annat.

Läs ocksåSälja eller inte sälja hyresrätter? - det är frågan för Skövdebostäder

Förutom att det finns gemensamhetslokaler för umgänge och personal på vissa tider, så som det ska fungera på ett trygghetsboende, finns det på Fältspaten en hel del extra lyx. Vinterträdgård, biosalong, gym och bastu är några av ingredienserna som ska förhöja livskvaliteten för sjuttiplussarna som flyttar in. Husen ligger längs med Norra Bergvägen och för Roland och hans hustru var läget en avgörande faktor.

– Jag är lite av en motionsfantast och nu hamnar vi närmare naturen med flera bra leder att vandra på i närheten.

Fältspaten är också byggt enligt den senaste svenska kravspecifikation för passivhus som kallas Feby 12.

Läs ocksåIngen trygghet och skyhög hyra – Sonja, 77, känner sig lurad

– Den största utmaningen var att vi var först. Varken vi, andra konsulter eller leverantörer har tidigare erfarenheter av det här. Exempelvis hittade vi bara två leverantörer i hela världen med fönster som klarade kraven, säger Micael Ekberg, på Abako Arkitektkontor, som ritat de två punkthusen.

Läs också Städbelöning till studenter gav lyckat resultat i Skövde "Galet att en sparkad vd får behålla tjänstebilen" Katarina Prick blir ny vd för Skövdebostäder

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.