HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Privata fastighetsägare gör större vinster än någonsin

Malmö Det har aldrig varit mer lönsamt att äga och förvalta hyreshus än dag, visar en ny rapport från Hyresgästföreningen. Nära 1 000 kronor av månadshyran för en snittlägenhet är vinst.

Resutalten i Hyresgästföreningens senaste undersökning slår hål på myten att det är en dålig affär att äga och bygga och hyresrätter.

Hyresgästföreningen har analyserat ekonomin i 15 privata bostadsföretag i södra Skåne för åren 2006-2014 och resultaten visar tydligt att det aldrig varit mer lönsamt att äga och förvalta hyreshus. 

Läs ocksåAvbrutna förhandlingar och chockbud - "Boden utmärker sig bland Norrlandskommunerna"

Nästan 1 000 kronor av månadshyran för en genomsnittslägenhet blir en ren vinst för fastighetsägaren, enligt rapporten som baseras på respektive företags årsredovisningar. 

– Det finns en utbredd okunskap om att det inte skulle vara lönsamt att bygga och förvalta hyresrätter, trots att det ser ut såhär, säger Anneli Philipson, chef för bostadspolitik och kommunikation i Hyresgästföreningen, som menar att det låga ränteläget är en av anledningarna till rekordvinsterna.

Lönsamheten är hög inte minst när det gäller investeringar i nyproduktion, där hyrorna är förhållandevis höga, och där kostnaderna är låga för drift och underhåll.

Läs ocksåVärdarna ville ha två års retroaktiv hyra - nu är det avgjort: "Jag kan andas ut"Lisa Wadenholt andas ut efter beskedet från Hyresnämnden.

– Byggbolagen har plockat de lågt hängande frukterna, man har byggt där det varit lättast att göra bra pengar och för hushåll med två inkomster. Med nu ser vi tydligt att det finns utrymme att också vända sig till de hushåll med lägre inkomster, säger Anneli Philipson.

Bostadsföretagen som ingått i den senaste undersökningen äger och förvaltar runt 30 000 hyreslägenheter i Skåne. Rapporten visar att hyresfastigheter är den fastighetstyp som gett bäst ekonomisk utdelning till sina investerare.

Anneli Philipson menar att det finns både anledning och förutsättningar för återhållsamhet i hyreskraven när det gäller nyproducerade hyreslägenheter. 

Läs ocksåHyreskraven väcker ont blod - men försvaras av värdarna

– Det här är pengar rakt i fickan på fastighetsägarna. De som talar sig varma för marknadshyror kan göra det utifrån ett ideologiskt ställningstagande, men kom inte och säg att det inte är lönsamt att äga eller förvalta hyresbostäder, säger Anneli Philipson.

Fakta: Så stor var årsvinsten

Årsvinsten per genomsnittslägenhet år 2014 är 11 431 kronor, eller 953 kronor per månad.

År 2013 var vinsten i genomsnitt 7 914 kronor.

Listan visar ett urval av de 15 privata fastighetsägare i Skåne som ingick i Hyresgästföreningens granskning. Siffrorna i parentes avser årsvinsten i kronor för en snittlägenhet i respektive bostadsbolag år 2013. 

Fastighets AB Trianon: 28 147 kronor (14 232)

Stena Fastigheter Syd AB: 27 931 kronor (22 127)

Brogripen AB: 15 533 kronor (5 223)

Lifra Fastigheter i Malmö AB: 13 343 kronor (10 613)

Akelius Fastigheter AB: 12 268 kronor (6 011)

Heimstaden Fastigheter i Sverige AB: 12 123 kronor (4369)

Jakri AB: 6 244 kronor (1 448)

Genomsnittslägenheten är hämtad från Malmö med en hyra på 6 231 kronor per månad enligt Statistiska Centralbyrån. Lägenheten är representativ för övriga tolv kommuner i södra Skåne.

Läs också Från 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höja Rapport: Bostadsbolagen visar fortsatt god ekonomi: ”Ingen anledning att chockhöja hyror”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.