Annons

Privata hyrorna klara

Dalarna De privata hyrorna i Dalarna höjs förhållandevis litet i år. Hyresgästföreningens kallar förhandlingarna för odramatiska.
Foto: Lena Mattsson
Masmästaren i Falun höjer hyrorna med 0,60 procent.

De hyresgäster som hyr privat av små hyresvärdar har fått nya hyror, se kommunvis tabell nedan. Ett par av de stora värdarna, Skoglunds och Masmästaren har också förhandlat klart.

Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen i region Mitt där Dalarna ingår, kallar årets förhandlingar odramatiska:

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Förutsättningarna har varit gynnsamma för hyresvärdarna, räntan är fortsatt låg till exempel, och det har gett förhållandevis små höjningar.

Annons

Masmästaren följer de andra privata förhandlingarna i de kommuner där de har fastigheter och Skoglunds gör även i år samma höjningar som de kommunala bostadsföretagen i respektive kommun.

Hyrorna hos HSB Dalecarlia och Samhällsbyggnadsbolaget är ännu inte klara.

Annons
Läs ocksåHyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta”Den svenska artisten Loreen efter Eurovisionvinsten i Liverpool 2023 samt Hyresgästföreningens logga.

Per Rydell på Fastighetsägarna i Dalarna kommenterar förhandlingarna så här:
– Det är svårt att förhandla när Hyresgästföreningen anser att alla hyresvärdar ser lika ut oavsett storlek. Det innebär att man inte ser till hyresgästernas värderingar utan till vad allmännyttan fick för höjning.

Fakta: Privata hyror 2017
Kommun/bolag Höjning i procent
Malung 0,50
Rättvik 0,57
Avesta 0,60
Falun 0,60
Hedemora 0,60
Leksand 0,60
Ludvika 0,60
Mora 0,60
Borlänge 0,65
Gagnef 0,65
Säter 0,65
Orsa 0,83
Älvdalen 0,95
Masmästaren, Falun 0,60
Masmästaren, Borlänge 0,65
Skoglunds, Rättvik 0,47
Skoglunds, Leksand 0,50
Läs också Därför är utrikesfödda överrepresenterade hos Kronofogden – inte bara pengar som är problemet Varannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sig De bor med ruttnande fönster – vite på tiotusentals kronor tvingar värden att fixa Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.