Annons

Privata hyrorna klara

Dalarna De privata hyrorna i Dalarna höjs förhållandevis litet i år. Hyresgästföreningens kallar förhandlingarna för odramatiska.
Foto: Lena Mattsson
Masmästaren i Falun höjer hyrorna med 0,60 procent.

De hyresgäster som hyr privat av små hyresvärdar har fått nya hyror, se kommunvis tabell nedan. Ett par av de stora värdarna, Skoglunds och Masmästaren har också förhandlat klart.

Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen i region Mitt där Dalarna ingår, kallar årets förhandlingar odramatiska:

ANNONSGuide till hemförsäkringar

– Förutsättningarna har varit gynnsamma för hyresvärdarna, räntan är fortsatt låg till exempel, och det har gett förhållandevis små höjningar.

Annons

Masmästaren följer de andra privata förhandlingarna i de kommuner där de har fastigheter och Skoglunds gör även i år samma höjningar som de kommunala bostadsföretagen i respektive kommun.

Hyrorna hos HSB Dalecarlia och Samhällsbyggnadsbolaget är ännu inte klara.

Annons
Läs ocksåHundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräksTvådelad bild: Ena halvan visar ingången till hyresnämndens lokaler i Västmanlands tingsrätt. På den andra bilden, som är en genrebild, ser man en liten pojke bakifrån. Han tittar ut genom ett stort fönster.

Per Rydell på Fastighetsägarna i Dalarna kommenterar förhandlingarna så här:
– Det är svårt att förhandla när Hyresgästföreningen anser att alla hyresvärdar ser lika ut oavsett storlek. Det innebär att man inte ser till hyresgästernas värderingar utan till vad allmännyttan fick för höjning.

Fakta: Privata hyror 2017
Kommun/bolag Höjning i procent
Malung 0,50
Rättvik 0,57
Avesta 0,60
Falun 0,60
Hedemora 0,60
Leksand 0,60
Ludvika 0,60
Mora 0,60
Borlänge 0,65
Gagnef 0,65
Säter 0,65
Orsa 0,83
Älvdalen 0,95
Masmästaren, Falun 0,60
Masmästaren, Borlänge 0,65
Skoglunds, Rättvik 0,47
Skoglunds, Leksand 0,50
Läs också Bar kilovis med knark förbi barnen på gården – avslöjad av polisens kamera i trapphuset Här är hyresgästerna övergivna – nu ska kommunen tvinga värden agera: ”Fullständigt oacceptabelt” Västsvenska värdarnas rekordhöga krav för 2025 – här är hela listan Halländska värdarnas rekordhöga krav för 2025 – här är hela listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.