HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Privata hyrorna klara

Dalarna De privata hyrorna i Dalarna höjs förhållandevis litet i år. Hyresgästföreningens kallar förhandlingarna för odramatiska.
Foto: Lena Mattsson
Masmästaren i Falun höjer hyrorna med 0,60 procent.

De hyresgäster som hyr privat av små hyresvärdar har fått nya hyror, se kommunvis tabell nedan. Ett par av de stora värdarna, Skoglunds och Masmästaren har också förhandlat klart.

Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningen i region Mitt där Dalarna ingår, kallar årets förhandlingar odramatiska:

Läs ocksåSå stökigt får du ha det hemma utan att bli vräkt

– Förutsättningarna har varit gynnsamma för hyresvärdarna, räntan är fortsatt låg till exempel, och det har gett förhållandevis små höjningar.

Annons

Masmästaren följer de andra privata förhandlingarna i de kommuner där de har fastigheter och Skoglunds gör även i år samma höjningar som de kommunala bostadsföretagen i respektive kommun.

Hyrorna hos HSB Dalecarlia och Samhällsbyggnadsbolaget är ännu inte klara.

Annons
Läs ocksåSaneringsfirman: Så kan det se ut när vi kommer hem till hoarders

Per Rydell på Fastighetsägarna i Dalarna kommenterar förhandlingarna så här:
– Det är svårt att förhandla när Hyresgästföreningen anser att alla hyresvärdar ser lika ut oavsett storlek. Det innebär att man inte ser till hyresgästernas värderingar utan till vad allmännyttan fick för höjning.

Fakta: Privata hyror 2017
Kommun/bolag Höjning i procent
Malung 0,50
Rättvik 0,57
Avesta 0,60
Falun 0,60
Hedemora 0,60
Leksand 0,60
Ludvika 0,60
Mora 0,60
Borlänge 0,65
Gagnef 0,65
Säter 0,65
Orsa 0,83
Älvdalen 0,95
Masmästaren, Falun 0,60
Masmästaren, Borlänge 0,65
Skoglunds, Rättvik 0,47
Skoglunds, Leksand 0,50
Läs också Anders hade för mycket saker hemma – blev vräkt: "Visste inte hur allvarligt det var" Kooperativ hyresrätt - en boendeform med fördelar och risker Ingrids hyra höjdes tio procent: "Det kom som en chock"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.