Annons

Privathyror snart klara i Lund

Lund ​Lite mer än LKF. Det är resultatet av hyresförhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna Syd som företräder majoriteten av de privata fastighetsägarna i Lund. För ett litet antal hus i centrum pågår fortfarande diskussioner om nya hyror.

​De flesta av hyresgästerna som bor i hus som förhandlas av Fastighetsägarna Syd får en retroaktiv höjning från första januari med 2,05 procent. Det ligger nära överenskommelsen med LKF som slutade på 2 procent från årsskiftet.

Annons
 
– Jag är nöjd med förhandlingen, säger Petter Ek, förhandlare på Hyresgästföreningen.
Hur den retroraktiva höjningen från årsskiftet ska betalas avgörs av den enskilde hyresvärden.
 
Redan inför förhandlingen i höstas flaggade fastighetsägarna för att de ville ha ett varierat resultat där ett attraktivt läge ska få innebära högre hyror.
 
Fastighetsägarnas krav på höjningar var från början 3,15 procent i generell höjning och 6,65 i några centrumfastigheter.
De hyror som inte följer grundöverenskommelsen på 2,05 procent höjs först från den första april. Det berör en handfull hyreshus i centrum. För enstaka lägenheter blir det ingen höjning alls och i några fall över fyra procent. Snittet för de lägenheter som inte omfattas av överenskommelsen om 2,05 procent är cirka 3,5 procent.
Samtidigt inleds en större översyn av hyrorna i Lund. Med i diskussionen är förutom Hyresgästföreningen även LKF och Fastighetsägarna Syd.
 
– Det behövs en översyn av hyrorna. Det finns skevheter i systemet idag som behöver rättas till. Poängen med översynen är att det ska bli mer rättvisare hyror framöver, säger Petter Ek på Hyresgästföreningen.
 
Fastighetsägarna hoppas att den kommande översynen ska innebära att lägesfaktorn får en större betydelse än idag.

Annons
Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken Stiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt” Skyhöga hyreskrav i Västsverige – privata värdar vill höja med upp till 16,4 procent Godsägarna krävde dubblerad hyra i nämnden: "Ville veta var taket går" Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.