HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Privatvärdarna i Jämtland vill höja hyrorna

Jämtland Nu vill privata fastighetsägare i Jämtland ha mer i hyra. I Åre vill de höja hyrorna med nästan tre procent. Helt oförståeligt, anser Hyresgästföreningen.

Fastighetsägarföreningen har som ombud för sina medlemmar, alltså privata fastighetsägare, meddelat Hyresgästföreningen att man vill omförhandla hyrorna i Jämtland.

Fastighetsägarna vill ha mer i hyra av deras hyresgäster. Sammanlagt rör det sig om cirka 6 000 lägenheter i Bräcke, Härjedalen, Krokom, Ragunda, Strömsund, Berg, Östersund och Åre. Höjningskraven varierar från 1,3 procent upp till 2,95 procent. (se listan här bredvid)

Läs ocksåFrån 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höjaHyresförhandlingar 2023, Hyreshöjning, Hyresgästföreningen

I yrkandet till Hyresgästföreningen har man beräknat faktorprisindex, FPI, för flerbostadshus och nämnt bland annat kompensation för löne- och vattentaxeökning som argument för höjningarna.

Men Hasse Dahl, förhandlare på Hyresgästföreningen region Norrland, har svårt att förstå rimligheten bakom kraven.

– Jag är mycket förvånad över de höga yrkandena, med tanke på att förutsättningarna är bättre inför 2016 mot 2015 då deras yrkande var lägre, säger han till Hem & Hyra.

Läs ocksåSmåbarnspappan Khaled tvingas betala för dubbla renoveringar: "Det finns folk som gråter"Många i området runt Siriusgatan pratar begränsad svenska, eller ingen alls. Khaled Arouf, som själv talar arabiska, har pratat med grannar som inte vet hur de ska kunna uttrycka invändningar mot fastighetsägarens planer. ”Folk är ibland rädda. De kommer från hemländer med massa problem. De tror fortfarande att de inte får säga nej. Det försöker vi säga till Familjebostäder, att det här kommer att påverka hela samhället här. Men ingen har lyssnat.”

Han anser att det rådande ekonomiska läget istället borde hålla hyrorna nere.

– Jag har aldrig under min tid på Hyresgästföreningen fått så många mejl, brev och telefonsamtal av upprörda hyresgäster, och jag förstår inte att fastighetsägare som för tillfället befinner sig i ett ekonomiskt gynnsamt läge vill skrämma upp sina kunder, säger Hasse Dahl.

Förhandlingarna startar på tisdag. Hyresgästföreningen förhandlar då om hyran för alla berörda hyresgäster, oavsett om man är medlem i föreningen eller inte.

Läs ocksåNya ägaren höjde hyran felaktigt – hyresgästen Ann-Sofie: "De nonchalerar oss"Rödmålad brukslänga i trä, blommor i rabatten, en allé med träd som börjar gå från grönt till gult, Ljusne, ADR Fastigheter höjde hyran utan att förhandla, tidigare Anera/Hälsinge kulturfastigheter

Skulle kravet om 2,94 procent gå igenom i Åre så skulle det innebära en höjning med 206 kronor räknat på en månadshyra om 7 000 kronor.

Fakta: Privatvärdarnas hyreshöjningskrav
KOMMUN YRKANDE
Bräcke + 1,3%
Härjedalen +1,3%
Krokom +1,3%
Ragunda +1,3%
Strömsund +1,3%
Berg +1,5%
Östersund +1,7%
Åre +2,95%
Läs också Satirikern Olof Buckard om höga hyror: "Vissa kan sko sig brutalt" Oskar och grannarna får höjning på 8 procent – för sex år gammal renovering

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.