Annons

Projekt med världsarv

Ovanåker Hallå där Josefin Nygren, kommunikatör på kommunala bostadsföretaget Aefab i Ovanåker, ni vill sprida kunskap om världsarvet Hälsingegårdarna. Hur ska det gå till?

– Vi har sökt pengar hos Kulturrådet till ett treårigt projekt som vi kallat Världsarvet möter världen. Tanken är att våra hyresgäster ska få besöka och ta del av Hälsingegårdarnas historia men också dela med sig av sin egen kulturella bakgrund.

Hur ska det ske konkret?
– Det blir studiebesök och kulturaktiviteter där våra hyresgäster och andra kommuninvånare ska få ta del av konst-, mat, kultur- och hantverkstraditioner från Hälsingland och resten av världen. Det ska gå åt båda hållen och inte bara handla om historien.

Annons
ANNONSGuide till hemförsäkringar

Det kommer också att bli nya utsmyckningar i Ol Danielsområdet i Alfta där projektet ska ha sin bas, varför just där?
– Vi hade en mycket uppskattad familjedag där i somras tillsammans med Hyresgästföreningen och vi upplever att det finns ett sug just där efter att få träffas. Området är ett av våra största med drygt 200 lägenheter och det har tidigare haft litet dåligt rykte.
Hyresgästföreningen och hembygdsföreningen är också med i projektet.

Ni har sökt sammanlagt sex miljoner kronor för att driva det här?
– Projektet ska komma alla till del, inte bara våra hyresgäster, och det är kulturen som är bensinen, drivmedlet. Dessutom tillhör ju världsarven alla och vi tänkte att en del av Kulturrådets pengar borde hamna hos oss!

Annons
Läs också Gängkrig på tapeten: "Symbol för att våldet blivit en del av stad och hemmiljö" Krock mellan kulturliv och störda grannar: ”Inget verkar hjälpa” Höghusen på Sjöryd i Hjo dröjer: "Inte ekonomiskt försvarbart" Kerstin har bott nära 70 år på samma ställe – "jag har levt mitt liv här" Husritaren skapar vykort från verkligheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.