HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Projektet som bara växte

Karlskrona Tanken var en satsning som skulle ge totalt tolv vindslägenheter för studenter. Men så växte projektet. Totalt blir det drygt 70 nya vindslyor i rödlistade Karlskrona.
Foto: Annika Wallsson
Vindsförråd blir lägenheter. Det byggs för fullt på taken på Minervavägen.

Även i år återfinns Karlskrona som en rödlistad studentstad hos Sveriges förenade studentkårer, SFS. Det betyder att SFS funnit att högskoleorten inte kan erbjuda alla studenter en bostad under höstterminen.

För Marcus Klitsch från Ludvika i Dalarna tog det drygt ett år att få den lägenhet han har på
Minervavägen på Campus Gräsvik, en kort promenad från Blekinge tekniska högskola, BTH.

Läs också500 nya lägenheter ska byggas i centrala Karlskrona

– Det är svårt med bostad så det är bra att det byggs. Det går framåt. Det är väl bara det att det kan vara lite störande att bo så nära där de bygger, berättar Marcus Klitsch som läser animation på Yrkeshögskolan.

Alldeles intill där han bor på Minervavägen bygger Karlskronahem om vindarna på två hus. Och det som skulle bli tolv nya lägenheter kommer att, när allt är klart, vara drygt 70 nya hem för studenter.

Initiativtagare och projektledare är Ulf Klint på Karlskronahem.

Läs ocksåBoende engagerar äldre i Karlshamn

– Det hela började egentligen när vi gjorde våra energideklarationer. Vi hade så klart fokus på energi. Men samtidigt har vi bostadsbrist i Karlskrona och inte så mycket mark att bygga på så vi började titta lite vilka hus som kunde vara lämpliga att inreda vindarna till lägenheter, berättar Ulf Klint.

De två röda husen på Minervavägen visade sig vara perfekta för sex lägenheter på vardera vind. Men sedan blev en arkitekt inblandad, och diskussionerna flöt på.

– Vi bestämde oss för att göra ett riktigt omtag. Bort med taket helt och så en ny våning och på den vägen är det, säger Ulf Klint.

Läs också"Bygg 4 000 nya studentbostäder"

Han fortsätter:

– Vi kom även att tänka på att de här två husen ligger som två L. Varför inte bygga en länk mellan dem då? På det sättet får vi 15 lägenheter till.

I de första 24 vindslägenheterna i ett av husen har studenter redan flyttat in vid terminsstarten. Vid nästa terminsstart i januari beräknas ytterligare 30 lägenheter i det andra huset stå klara. Förhoppningen är att även länken och tvättstuga ska färdigställas då, men ser ut att bli lite försenat.

– Som det ser ut nu har tiden förskjutits lite. I stället för att jobba halvvägs med både huset och länken har vi valt att prioritera huset för att det är fler lägenheter där, säger Ulf Klint.

Så här långt är han mer än nöjd.

– Jag tycker att det har blivit riktigt bra. Det är högt till tak i lägenheterna och de är bra planerade. Vi har även lyckats trycka ned kostnaderna. En månadshyra på 4 000 kronor är inte jätteblodigt i dagens läge för nyproduktion. Med tanke på att vi är rödlistade och närheten här till högskolan så tror jag att vi hade kunnat bygga dubbelt så många om vi bara haft möjlighet, säger Ulf Klint.

Det finns tankar på att bygga om fler vindar i beståndet. Men då handlar det om upp till fem lägenheter i ett hus.

– Vi har andra stora projekt med nyproduktion i pipeline så vi satsar på dem först, säger Ulf Klint.

Fakta: Hem på vinden

De nya vindslägenheterna i Karlskrona är omkring 18–19 kvadratmeter stora. De har riktiga kök och badrum. Månadskostnaden är 4 000 kronor.

Läs också 100 000 i vite för undermåliga studentbostäder 137 nya studentbostäder får "rimlig hyra" i Tallkrogen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.