Annons

137 nya studentbostäder får ”rimlig hyra” i Tallkrogen

Stockholm Studentbostäder i Tallkrogen för under 3 000 kronor i månaden? Det blir möjligt tack vare hyresrabatter, halverad tomthyra och bostadsbidrag enligt Järntorget.
Foto: Gustav Mårtensson
Nu bygger Järntorget 137 nya studentlägenheter precis vid Tallkrogens tunnelbana.

Det är fastighetsägaren Järntorget som nu bygger 137 studentbostäder i Tallkrogen med konceptet ”rimlig hyra” och inflyttning till sommaren. Bostäderna är i huvudsak 26 kvadratmeter och skulle normalt kosta 5 600 kronor i månaden enligt Järntorgets vd Martin Arkad.

–  I stället tar vi ut en hyra på 4 850 kronor i månaden vilket vi kan göra eftersom vi försöker vara så effektiva som möjligt i varje del av planarbete och projektering. Sedan hjälper Stockholm Stad till med halverad tomträttsavgäld för studentbostäder, berättar Martin Arkad. 

ANNONSGuide till hemförsäkringar

I år ger Järntorget dessutom studenterna en hyresrabatt på halva julihyran och hela decemberhyran vilket ger en månadshyra på 4 244 kronor i månaden 2015. Tillsammans med det statliga bostadsbidraget på 1 300 kronor i månaden hamnar man strax under 3 000 kronor i månadshyra.

Annons

– Just nu kan vi ge den här rabatten när ränteläget är så pass gynnsamt för en stabil fastighetsägare som vi är. Jag tror att vi kan ge den här rabatten i några år, men vi tar ett år i taget, säger Martin Arkad.

Alla lägenheter förmedlas via bostadsförmedlingen och regelverket är detsamma som för andra studentbostäder. Järntorgets ambition är att bli en stor studentbostadsägare i Stockholmsområdet och nästa år bygger de 310 studentbostäder i Gubbängen.

Läs ocksåStudenter tar strid mot värdens hyreskrav: ”Fylls på med namn hela tiden”Andrzej Cahlenstein och Alexander Forsberg studerar båda vid Göteborgs universitet. Nu engagerar de sig i kampen mot hyreshöjningen som deras hyresvärd SGS vill få igenom.

Vad är det viktigaste för att fler studentbostäder kan byggas i Stockholm?

Annons

– Att Stockholm Stad anvisar fler studentbostäder. Just nu har man en målsättning på 700 studentbostäder om året. Jag tycker att man borde kunna dubblera det för att bygga ikapp det som fattas, säger Martin Arkad.

Läs också Carolines studentbostad räddad – genom 50 år gammalt avtal: "Jätteglad att få bo kvar" Tvärnit för förhandlingar om studenthyror i Göteborg Lundastudent tog inga poäng – kastas ut från sitt boende Catherine gör städningen till ett rent nöje – ingen idé att klanka ner på studenterna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.