Annons

Prostituerade sålde sex i lägenheten – hyresgästen får bo kvar

Göteborg Vid flera olika tillfällen har polisen slagit larm om att det förekommer sexhandel i lägenheten och att hyresgästen inte verkar bo där. Nu vill värden säga upp mannen, men hyresnämnden säger nej.
Foto: Rikard Ljungqvist
Vid tre olika tillfällen har polisen gjort tillslag som har samband med sexhandel i lägenheten. Hyresnämnden säger nej till uppsägning, men värden har överklagat.

Det var i oktober 2021 som den första indikationen kom om att något inte stod rätt till. Det kommunala bostadsbolaget fick ett telefonsamtal från polisen. Det gällde en tvårummare i västra Göteborg.

En polispatrull hade haft anledning att besöka lägenheten och noterat att någon annan än hyresgästen verkade bo där.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Ett halvår senare ringde polisen till bostadsbolaget igen. Nu för att berätta att två misstänkta sexköpare gripits när de kom ut från lägenheten.

Två kvinnor från Rumänien bekräftade i sina vittnesmål att de sålde sex i bostaden.

Inledde utredning

Störningsjouren inledde en utredning på uppdrag av bostadsbolaget. Men innan utredningen var klar hörde polisen av sig igen.

Två kvinnor hade ringt 112 från adressen. De uppgav i larmsamtalet att de arbetade som eskorter och hyrde lägenheten i andra hand. De hade avvisat några kunder för att männen var för narkotikapåverkade.

Nu försökte männen bryta sig in genom fönstret och kvinnorna var rädda att bli rånade. Larmoperatören kunde höra knackningar på rutan i bakgrunden, och när polispatrullen kom till platsen grep de en man.

Familjen i annan stadsdel

Två dagar senare skickade hyresvärden en uppsägning till hyresgästen, en medelålders man som hyrt bostaden sedan våren 2020.

Störningsjourens utredning visar att mannens fru och fyra barn är skrivna på en adress i en annan stadsdel.

Hyresvärden hävdar att mannen egentligen bor med familjen och att han inte har behov av tvårummaren.

Annons

Nytt polistillslag

Enligt värden har mannen hyrt ut lägenheten svart i andra hand och brutit mot sitt kontrakt genom att låta brottslig verksamhet äga rum i bostaden.

Hyresgästen motsätter sig uppsägningen. Men innan saken hinner behandlas i hyresnämnden griper polisen ännu en sexköpare på adressen, i november 2022.

Även nu finns två kvinnor med rumänska id-handlingar i lägenheten. Den ena av dem berättar att de säljer sex och att de hyrt lägenheten i en vecka.

Boendestödjare vittnade

I hyresnämnden säger förstahandshyresgästen att han har behov av lägenheten eftersom han lider av en kognitiv funktionsnedsättning. Han kan inte ta in för mycket stimuli och lever därför som särbo med sin fru.

Detta bekräftas av hans boendestödjare och en socialsekreterare, som vittnar inför hyresnämnden om att han har stort behov av lägenheten.

Mannen säger att han nästan varje månad reser till sin släkt i Danmark och då ofta är borta en vecka. Under tiden har han lånat ut sin nyckel till en vän för att denne ska ta hand om post och vattna blommorna. Han tror att det är vännen som hyrt ut svart i hemlighet.

Uppsagd en gång förut

När mannen först fick uppsägningen stod det inte vad den berodde på, och när han ringde Störningsjouren fick han inget svar. Därför fortsatte han låna ut nyckeln. Men efter att han fått veta hur det låg till har han slutat låna ut nyckeln, uppger mannen.

Mannen har en lång historia av psykisk ohälsa och har en gång tidigare blivit uppsagd av samma kommunala hyresvärd. Detta efter att ha hotat och misshandlat en granne och uppträtt hotfullt och störande mot flera andra. Han hade då även hotat bostadsbolagets personal och spottat en bovärd i ansiktet.

Den gången beslutade både Göteborgs hyresnämnd och Svea hovrätt att mannen skulle sägas upp.

Annons

Nu ser dock hyresnämnden annorlunda på saken.

Läs ocksåNär som helst kan marken ge vika – deras hem står mitt i riskzonen ”Hade varit fruktansvärt”

Värden får avslag

Bostadsbolaget har inte på ett övertygande sätt kunnat bevisa att hyresgästen inte bor i lägenheten, anser hyresnämnden. Mannens uppgift om att han behöver den på grund av sin funktionsnedsättning får däremot stöd av boendestödjarens och socialsekreterarens vittnesmål.

Och om mannen bor i lägenheten faller även de två andra skälen som hyresvärden anfört som grund för uppsägning.

Två eller tre enskilda tillfällen när sexhandel bedrivits i bostaden visar inte att lägenheten huvudsakligen använts till brottslig verksamhet. Inte heller är det bevisat att mannen olovligt hyrt ut i andra hand.

Läs ocksåHyresvärden gick in i kvinnans rum och sniffade på trosor – fångades på filmBilden visar en hand som rotar runt bland underkläder. Bilden ärarrangerad.

Hyresnämnden avslår därför värdens uppsägning.

Det kommunala bostadsbolaget har överklagat beslutet till Svea hovrätt.

LÄS MER: Så hyr du ut säkert – annars kan din lägenhet bli en bordell

Läs också Skrik och hot i brevinkastet kostar mannen 55 000 kronor Efter bomberna – trygghetsvandrande hyresgäster får stöd av Nooshi Dadgostar (V): ”Området tillhör Frölundaborna” Gottsunda inte längre särskilt utsatt område: "Det glädjer mig"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.