Annons

Protest mot renovering i Högdalen

Högdalen Närmare hälften av de 121 badrummen i fastigheten Imröret i Högdalen behöver nya tätskikt – tycker värden Akelius. I går kom tio hyresgäster till Hyresnämnden för att protestera.
Foto: Roger Rosenlund
Det togs upp hål i väggen – som sedan spacklades igen. Mikael Kazinik var en av flera hyresgäster som uttryckte sitt missnöje mot renoveringarna i fastigheten i hyresnämnden.

De tio hyresgästernas upplevelser skiljer sig till viss del från varandra men ett klagomål har de alla gemensamt: De senaste fyra-fem åren i fastigheten har varit bullriga. Flera typer av renoveringar; fönster, rördragningar, hissbyten och annat har avlöst varandra. Mikael Kazinik har bott i lägenheten sedan 1993 och han har varit nöjd med somligt som gjorts. Dock inte det eviga byggandet.

– Det har varit som en krigssituation här, säger han.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Dessa förhållanden beklagade både Akelius juridiska ombud, Bo Haslum och hyresrådet Cecilia Tallkvist som däremot tvingades påminna vad ärendet för dagen handlade om: godkännande av förbättringsarbeten. Mer specifikt: att byta tätskikten i badrummen. En åtgärd som kommer att kosta 550 kronor i höjd månadshyra och reducerad hyra med 40 procent under tiden badrummen inte går att använda.

52 lägenheter behöver renoveras enligt värden Akelius. 21 hyresgäster har godkänt detta, 31 inte. Men de tio som kom var inte samstämmiga kring varför de säger nej. Några hyresgäster tyckte att det var direkt onödigt då deras badrum nyligen renoverats. Det ska nu Akelius kontrollera och i så fall stryks deras badrum från listan.

En mamma vars barn har särskilda behov vill ha ett specificerat kontrakt under den tid renoveringen ska pågå för att kunna flytta ut under tiden. Hon har egentligen inte något emot renoveringen eftersom den behövs.

Annons
Läs ocksåElena klagade på mögel i fem år – nu vill Rikshem höja hyran för att fixa hennes badrum

– Det har varit kaotiskt här genom åren och jag motsätter mig inte det här. Men mitt badrum var bra ända tills de bytte rör, då blev det sämre sade hon och fick medhåll av en granne.

– Det de har gjort hittills har snarare varit en standardsänkning, sade en person som bott i fastigheten i över 40 år.

Ytterligare en hyresgäst sade sig ha lidit kraftigt av oljudet i huset och bad om att fastighetsägaren tog ett större ansvar för människors hälsa.

Läs ocksåPolitiker duckar beslut om omstridd renovering: ”Ett enormt svek”Oroliga hyresgäster på Siriusgatan i Bergsjön trotsade förra veckans iskalla vindar för att protestera mot renoveringsplanerna som återigen höjer deras hyror rejält.

– Jag har skakat i hela kroppen efter deras borrande, sade han.

Annons

En annan gemensam önskan var att badkaren ska vara kvar och där lovade Bo Haslum att de ska få som de vill om det bara är möjligt. Ytterligare några personer vill att en oberoende besiktningsman ska kontrollera renoveringsbehoven.

Akelius har nu fyra veckor på sig att undersöka hur många hyresgästers krav och/eller önskemål som kan tillmötesgås. Rent generellt poängterade Bo Haslum att det var viktigt att göra åtgärderna.

– Det här är inget man gör för att det är roligt eller för att tjäna pengar, sade han.

Läs också Unika beslutet stoppade helkaklade badrum – värden behåller möjlighet att överklaga Protest hjälpte inte Vaheel och hans grannar – kostsam renovering får grönt ljus Småbarnspappan Vaheel får tusen kronor högre hyra efter renovering: ”Vem ska klara det?”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.