Annons

Radiotjänsts sena julklapp: En miljard kronor betalas tillbaka

Nyheter I januari kommer en sen julklapp. En miljard kronor kommer att betalas tillbaka till tre miljoner svenska hushåll. Anledningen: Public service börjar finansieras via skattesedeln.
Foto: Wavebreakmedia / Gry Ellebjerg / Montage

I november tog riksdagen beslutet att finansiera public service via skatten. Därmed ersätts den tidigare modellen med tv-licens. Men eftersom beslutet kom så sent på året kommer många att betala in för mycket pengar, enligt den gamla modellen.

Många fakturor som redan har betalats sträcker sig in i det nya året, och dessa pengar ska nu betalas tillbaka.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

– Det handlar om upp emot tre miljoner hushåll och det sammanlagda beloppet är upp till en miljard kronor, säger Johan Gernandt, kommunikationschef vid Radiotjänst.

Hur mycket pengar som kommer in på kontot beror på när du betalade din sista faktura och vilken typ av faktura du har. Några kommer att få så mycket som 2 000 kronor tillbaka.

– En liten procent av kundstocken har årsfaktura och det kan hända att de betalade för ett helt år dagen före riksdagsbeslutet. Det är förklaringen till att det blir så mycket pengar, säger Johan Gernandt.

Annons
Läs ocksåMinusbudget på tio miljoner klubbad i StorgöteborgHyresgästföreningen region Västra Sverige har haft höstfullmäktige och antagit budget och verksamhetsplan för 2024 och 2025.

Samtidigt finns det kunder som har månadsfaktura via autogiro, för sådana kunder kan det röra sig om några enstaka tiokronor att vänta på kontot. Möjligheten att betala var fjärde månad, så kallad tertialfaktura finns också, men vanligaste är kvartalsfaktura.

Det som förenar samtliga kunder är att ingen åtgärd behöver vidtas från kundens sida, allt kommer att ske automatiskt.

– Du behöver inte göra någonting. Varenda krona kommer att betalas tillbaka, säger Johan Gernandt.

Läs ocksåDorothee cyklade med Egyptens president – "Han kallade det för ett maratonlopp"Dorothee Hildebrandt med sin cykel i Sharm el-Sheik. Bakom hennes syns en skylt med texten Cop 27, vilket var namnet på FN:s klimatkonferens i den egyptiska turistorten.

Däremot kan det vara en god idé att anmäla sitt bankkonto (se faktaruta nedan).

Annons

Radiotjänst är försiktiga med att kommunicera vilket datum återbetalningen sker. Det kommer nämligen att variera eftersom det handlar om så mycket pengar totalt sett.

Men redan den 7 januari inleds utbetalningarna. Sedan kan det dröja några veckor innan alla har fått sina pengar.

– Om man tänker på att handlar om tre miljoner kunder så förstår man att det är som att försöka stoppa en atlantångare, det finns en viss bromssträcka. Men vi tycker nog själva att vi gör det ganska kvickt, säger Johan Gernandt.

Fakta: Så gör du för att få pengarna tillbaka

Det enklaste är att registrera ditt konto hos radiotjanst.se/tillbaka senast den 21 december.

Annars får du pengarna via en utbetalningsavi, men då riskerar du att få betala en avgift för att lösa ut pengarna.

Fakta: Så mycket får du tillbaka

Avgörande är betalningsdatum och vilken typ av faktura du har.

Genom att titta på din senaste faktura kan du räkna ut hur många dagar du betalat för 2019. Multiplicera antalet dagar med 6,67 för att få reda på hur mycket pengar det handlar om för din del.

Läs också Natalie vägrade betala för gamla skador i lägenheten Ensamstående fyrbarnsmamman Sarah i nybyggd lägenhet: "Vågar inte tänka på hyreshöjningar" Hyresgästföreningen stöttar hyresgäster på Balkan med medlemspengar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.