Annons

Ramunderstaden höjer hyran

Söderköping Från årsskiftet höjs hyrorna hos Ramunderstaden med 1,3 procent. Men hyresförhandlingen vara nära att stranda och bolaget är inte alls vidare nöjda med resultatet.

Kommunägda bostadsbolaget Ramunderstaden i Söderköping hade begärt en hyreshöjning på 3,2 procent från årsskiftet. Men när förhandlingarna nu avslutades med Hyresgästföreningen kapades höjningen ner till 1,3 procent i genomsnitt eller 12,26 kronor per kvadratmeter och år. För en lägenhet på 72 kvadratmeter innebär det en hyreshöjning på cirka 70 kronor i månaden.

– Vi var nära att stranda förhandlingarna, så det känns skönt att vi kunde undvika detta. Jag tycker att vi har lyckats bra, sedan vill man alltid att det blir mindre, men det här är en okej nivå ändå, säger Rikard Koski, förhandlare på Hyresgästföreningen.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

Men Ramunderstadens vd, Torbjörn Olsson, är inte alls lika positiv. Han anser att förhandlingen inte har skett utifrån de lokala förhållandena i Söderköping, utan snarare styrts från centralt och regionalt håll i Hyresgästföreningen. När Hyresbostäder i Norrköping nyligen fick en höjning på 0,95 procent så har det fungerat som ett riktmärke även för Ramunderstaden, hävdar han.

– Egentligen är jag inte alls nöjd. Trots att vi i Söderköping har driftskostnader som ökar, det är taxehöjningar på fjärrvärme och vatten och avlopp, så spelar det ingen roll för det är Norrköping som sätter tonen. Jag skulle gärna ha en riktig lokal hyresförhandling, så upplever jag inte att det är nu, säger Torbjörn Olsson.

Annons

Får det några konsekvenser?

Läs också

– Ja det här innebär att det blir mindre pengar till underhåll och det är oklart om vi kommer att kunna göra alla åtgärder som vi har tänkt. En sån sak är att vi skulle vilja sätta ut extra cointeinrar för skräp, men det är inte säkert att vi har pengar till nu, säger han.

Men Hyregästföreningen avfärdar kritiken.

Annons

– Vi har inte alls jämfört med Hyresbostäder utan vi har tittat på de lokala förutsättningarna och bolagets kostnader. Överenskommelsen innebär att de får lika mycket pengar till underhåll som förra året, säger Rikard Koski.

Läs ocksåHyresgäster tvingas leva med fel efter renovering: "Vi har varit helt gråtfärdiga"Hyresgäst i kök, barack från byggfirma.
Läs också Flera renoveringar stoppas efter byggfirmans konkurs Hyresvärdar bromsar byggandet - oroas av räntesmäll Nybygget som blev ett fuskbygge
Länkar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.