Annons

Rebecca vill inte ha gifter i sitt hem

Dalarna Om Rebecca Monsen blir gravid kan hon behöva betala för att få golvmattor som inte för över kemikalier till hennes barn.
Foto: Anna Rytterbrant
Rebecca Monsen hoppas få barn inom en snar framtid, men har plastgolv med förbjudna kemikalier i sin hyresrätt.

Rebecca Monsen är 27 år och börjar längta efter barn. Studierna är slutförda och hon och sambo har varit tillsammans i sju år. Men lägenheten de bor i på Kronoparken i Karlstad, har äldre plastgolv i både badrum och hall. Plastgolv som enligt forskningen kan innehålla kemikalier som förs över från golvet via mamman till fostret och som misstänks öka risken för språkförseningar hos barn.

Hem & Hyras undersökning bland kommunala hyresvärdar i Mellansverige och Gävleborg visar att majoriteten inte vill eller är osäkra på om de kommer att stå för kostnaden att byta ut äldre golv med PVC till nya giftfria.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

De lägger i stället kostnaden på hyresgästen.

Annons

– Det är inte okej! Om det är något som är giftigt i bostaden så tycker jag att det är hyresvärdens ansvar att ta bort det. Jag vill inte ha gifter i mitt hem. Det är skillnad om man vill byta ut ett golv av kosmetiska skäl, för att få högre standard. Men ingen ska behöva betala extra för att bo i en bostad utan gifter.

Ändå är hon osäker på om hon själv skulle våga ta fighten med sin hyresvärd.
– Jag tror inte jag skulle våga säga till om det. Det är skillnad om vi hade golven i alla rum, men nu har vi det i badrummet och i hallen och det gör att jag är mindre orolig än vad jag hade varit om vi hade det även i sovrummet, säger hon och fortsätter:

Annons
Läs ocksåDu kan få betala för giftfria golv när värden duckar för ansvaret

– Det kommer så många larm om gifter och mycket överdrivs. Det blir visserligen en annan sak när det handlar om barn tycker jag. Då reagerar jag starkare än när det handlar om mig själv. Samtidigt vill jag inte bli en sådan mamma som oroar mig för allt.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.