HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Regeringen förenklar plan- och bygglagen

Nyheter Lättnader i plan- och bygglagen ska göra byggandet effektivare. Hyresgästföreningen välkomnar insatserna men efterlyser en helhetssyn på bostadspolitiken.

Regeringen fortsätter med sitt 22-åtgärdsprogram som ska skapa fler bostäder. Som del i det bostadspolitiska paketet har de nu tagit beslut om en lagrådsremiss som innehåller förslag som ska effektivisera och förenkla i plan- och bygglagen.

Ett av förslagen gäller nya undantag från kravet på bygglov. Bland annat rörande byte av en byggnads färg eller fasadbeklädnad. När det gäller en- och tvåfamiljshus ska det även bli bygglovsbefriat att göra mindre tillbyggnader som en balkong eller burspråk.

Läs ocksåEn sjungande regionordförande med stort hundintresse

Det ska även införas en tidsfrist på två månader för länsstyrelsens beslut att upphäva kommunens beslut att anta, ändra eller upphäva en detaljplan eller områdesbestämmelser efter omprövning. För att förenkla vill regeringen dessutom att fler planer direkt ska kunna antas av kommunstyrelsen eller byggnadsnämnden.

Annons

Just dessa förslag gör förmodligen ingen jätteskillnad i regeringens strävan att skapa fler bostäder. Men Pär Svanberg, bostadspolitisk expert på Hyresgästföreningen ser ändå positivt på arbetet i stort.

– De betar av frågorna, det är bra. Investeringsstödet är på plats till exempel och sedan får man hoppas att branschen utnyttjar det. Men vi väntar ändå på en helhetssyn, hur regeringen vill forma sin bostadspolitik, säger han.

Läs ocksåDefinitivt stopp för ombildningar i GöteborgAlina Kato är besviken över att hon inte får ombilda hyresrätten hon bor i i Tynnered till en bostadsrätt. Ylva Ljung är däremot mycket nöjd med att ombildningar nu stoppas i Haga, där hon bor.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2017.

Annons

 

Läs också Vill ha fond för fattiga hyresgäster – nobbas av ministern: "Kostnadskris" Ny hyresprotest i Göteborg – Krystyna, 74: ”Hur ska jag klara mig?” Striden inte över – dragkampen om ombildningar väcker oro och hopp i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.