Annons

Regeringens förslag kan höja hennes hyra

Uppsala ​Om utredningen om allmännyttans framtid blir verklighet kommer hyrorna att rusa i höjden. En av dem som oroar sig för framtiden är Uppsalabon Marie Perruchon. – Det skulle bli en ekonomisk katastrof, säger hon.

​Hyreshöjningar på upp till 60 procent i centrala Uppsala. Det kan bli verklighet om förslaget går igenom. En av alla de hyresgäster som riskerar att drabbas är Marie Perruchon, som bor i en tvåa på 62 kvadratmeter i Uppsalastadsdelen Ekeby med sin 11-årige son.

Annons
– Man hoppas ju på att det bara är prat och att det inte går igenom. Men tyvärr tror jag att risken är ganska stor för att den gör det, säger hon.
Marie Perruchon är ensamstående och lever på inkomsterna hon får som timanställd lärare i kulturantropologi på universitetet, och från a-kassan. Enligt Hyresgästföreningens beräkningar skulle hyran för en lägenhet i centrala Uppsala stiga från 4 266 till 7 180 kronor om utredningen går igenom.
Om det blir så ser Marie Perruchon ingen annan utväg än att flytta. I dag betalar hon drygt 5000 kronor i hyra för sin lägenhet som hon hyr av Uppsalahem. Max en hundralapp till har hon råd att betala, inte mer, säger hon.
För två år sedan flyttade hon och sonen hit från Stockholm. Hon har inte lust att rycka upp rötterna en andra gång.
– Vi kom hit för att min son behövde byta skolmiljö. Hyrorna kommer ju att stiga över allt, så det enda som återstår är väl att bo i ett socialt utsatt område, med mindre resurser i skolan.
Allmännyttans framtid är hotad, något Marie Perruchon ser allvarligt på.
– Det är en trygghet att veta att man i alla fall har råd att bo, för alla oss som inte kan låna till en bostadsrätt, säger hon.

Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Fick inte igenom enorma hyreshöjningen : "Måste spara pengar på något annat" Hyrorna klara för 30 000 hyresgäster hos Uppsalahem: ”Hur ska pengarna räcka till?” Anki vägrade betala - då slapp hon hyreshöjningen: "Trodde inte det var sant" "Stötande om skolbråk leder till vräkning" – så upprör lagförslaget om vräkning Så blir din hyra i Blekinge län 2024

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.